Arabieren praten over gedragscode tegen extremisme

TUNIS, 5 JAN. Ministers van binnenlandse zaken van 20 Arabische landen zijn sinds gisteren in Tunis bijeen om te praten over een 'gedragscode' en een gemeenschappelijke strategie in de strijd tegen moslim-extremisten. De Saoedische vertegenwoordiger, prins Nayef bin Abdel Aziz, zei dat een ontwerp-gedragscode is opgesteld en de steun van zijn land heeft, maar dat men het nog niet eens is over de gemeenschappelijke strategie. Prins Nayef, die de driedaagse bijeenkomst voorzit, zei dat “een precieze definitie van terrorisme meer studie behoeft (...) Die moet zijn gebaseerd op de islamitische wetsregels.”

Egypte en Algerije, die beide worden getroffen door moslim-terrorisme, hebben vorig jaar aangedrongen op een anti-terrorisme-'gedragscode'. Soedan daarentegen, dat vaak wordt beschuldigd van steun aan moslim-terroristen, heeft zich daartegen gekant omdat het zou gaan om een intern probleem van betreffende landen, dat niet op pan-Arabisch niveau moet worden behandeld. (Reuter)