Walesa: belofte alsnog nakomen

ARSCHAU, 4 JAN. De Poolse oud-president Lech Walesa moet van een rechter een bedrag van 700 gulden betalen aan een kiezer die zegt dat Walesa een belofte tijdens zijn verkiezingscampagne van vijf jaar geleden niet is nagekomen. Walesa beloofde toen als hij tot president zou worden gekozen alle Polen gratis aandelen in nog te privatiseren fabrieken te zullen geven ter waarde van 100 miljoen zloty (destijds 16.000 gulden). Jozef Gaweda, een 60-jarige elektricien, stuurde Walesa in september vorig jaar een brief waarin hij zijn 100 miljoen zloty eiste. Toen hij geen antwoord kreeg, liep hij naar de rechter, die hem gisteren in het gelijk stelde en Walesa opdroeg hem eentiende van het bedrag te betalen. Volgens sommige juridische experts kan alleen een Hooggerechtshof een oud-president veroordelen en hoeft Walesa evenmin bang te zijn dat alle Polen nu schadeclaims zullen indienen. (AP)