Voorkeur: Theater

DRIE ZUSTERS Voortreffelijke enscenering van Theu Boermans van Tsjechovs eeuwige stuk door Trust. Verrassend omdat de voorstelling, na de zo kunstmatige en heftig-gestileerde 'Faust' van het gezelschap, zo traditioneel is én verrassend omdat de traditie, het naturalisme in dit geval, zo mooi kan zijn. Het gezelschap reist niet met deze voorstelling, maar is de reis meer dan waard. T/m 10 febr Amsterdam Wenckstudio's Westergasfabriekterrein. Inl. 020-6810660.

SCHEIDSLIJN Ton Wiggers, artistiek leider van Introdans in Arnhem heeft met zijn nieuw ballet 'Scheidslijn' voor een regelrechte verrassing gezorgd. Buiten krachtige mannendansen zijn er twee ontroerende solo's voor Hilde Machtelinckx en Mirjam Diedrich. Van Diedrich is er ook een nieuw, vlot lopend werk 'Mijmering'. 9 jan Eindhoven Stadsschouwburg, 10 jan Apeldoorn Schouwburg Orpheus.

OEDIPUS/ANTIGONE Van Sophokles door het RO Theater. Ingetogen, beheerst en naturel gespeeld drieluik van Griekse tragedies, waarin het ene verhaal het andere opvolgt. Zo zien we Oedipus als jonge vadermoordenaar, dan als oude man en vervolgens als vader van Antigone. Mooie rollen van de hele cast, met Fedja van Huêt als de jonge koning Oedipus. Regie: Peter de Baan. 5, 6 en 7, 10, 11 jan 10 Rotterdam RO Theater.

DE MENSENVRIEND Cabaretesk eenmanstoneel met Erik van Muiswinkel als een praatjesmaker die zichzelf op komische wijze in de nesten heeft gewerkt. 5 jan Winschoten De Klinker, 6 jan IJmuiden Stadsschouwburg, 11 jan Hoofddorp De Meerse.

WIE VERMOORDDE MARY ROGERS Door Orkater. Feestelijke voorstelling, balancerend tussen kameropera en toneelstuk, over de beroemde moord op het sigarenmeisje Mary Rogers in New York, 1841. Edgar Allan Poe die over de zaak een verhaal schreef, wordt ervan verdacht zelf de moord te hebben gepleegd. Met Porgy Franssen, Gijs Scholten van Aschat en Peter Blok. 5 t/m 8 jan Amsterdam Stadsschouwburg, 10 en 11 jan Leeuwarden De Harmonie.

ROMEO EN JULIA Een kleine Romeo en Julia door Huis aan de Amstel. Twee kinderen spelen Romeo-en-Juliaatje met de verkleedkist, een enorme verzameling oud meubilair en verschillende soorten poppen. Glanzend opgepoetste, hartveroverend geacteerde hedendaagse versie, waarin ook Shakespeare nog is terug te vinden. Vanaf 7 jaar. 7 jan Amsterdam De Brakke Grond, 10 en 11 jan Naaldwijk CC De Naald.

EN VERDER: Rembrandt was mijn buurman door het Haarlems Toneel. 7, 9 jan Haarlem Stadsschouwburg, 10 jan Winterswijk Schouwburg, 11 jan Venray De Beejekurf; Lang leve de Opera met Jasperina de Jong en Lieuwe Visser 10, 11 jan Eindhoven Stadsschouwburg; Met een Breierdeck door Hans Teeuwen. 10 jan Hardenberg De Voorveghter, 11 jan Stadskanaal Geert Teis; The sound of music door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. 5, 6 jan Venray De Beejekurf, 11 jan Hilsversum Gooiland; Het pad van fortuin door Vincent Bijlo. 6 jan Arsenaaltheater Vlissingen; Laat maar laaien door Kees Torn. 6 jan Drunen De Voorste Venne, 9, 10 jan Hoorn Huis Verloren; Naggelwauz van Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong. 5 jan Leeuwarden De Harmonie, 9 jan Alkmaar De Vest, 11 jan Nijmegen Stadsschouwburg.