Voorkeur: Muziek

NATIONAAL JEUGD ORKEST Het Nationaal Jeugd Orkest maakt olv Ed Spanjaard met twee, gedeeltelijk verschillende, programma's een tournee die begint op 4 jan 20u15 in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag, waar die avond de Johan Wagenaarprijs wordt uitgereikt aan Robert Heppener. Van hem staat Boog (1988) op het programma, gevolgd, door de Vierde 'Romantische' symfonie van Bruckner. Datzelfde programma is ook 7 jan 20u15 in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht en 10 jan 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw. In de overige concerten wordt Heppener vervangen door Mozart: zijn Klarinetconcert wordt gespeeld door George Pieterson: 5 jan 20u Chassé Theater Breda; 8 jan 20u De Singel Antwerpen en 9 jan 20u15 Oosterpoort Groningen.

KINDERCONCERTEN MET THEO LOEVENDIE Het Chinese sprookje De Nachtegaal op muziek van Theo Loevendie wordt met Joost Prinsen als verteller uitgevoerd door het Asko Ensemble olv Hendrik Jan Lindhout. 7 jan 14u30 Theater aan het Vrijthof Maastricht; 14 jan 14u30 Stadsschouwburg Arnhem.

Theo Loevendie presenteert kinderconcerten van het Nieuw Ensemble met muziek van o.a. Bach, Mozart en Loevendie. 7 jan 12u30 Theater Bis Den Bosch.

EVELYN GLENNIE De slagwerkster Evelyn Glennie, van wie pas bij BMG de cd Wind in the Bamboo Grove verscheen als hommage aan haar Japanse leraar Keiko Abe, maakt een tournee door ons land. Met het Radio Symfonie Orkest olv Kees Bakels speelt ze 6 jan 20u15 en 7 jan 14u30 in het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht Veni, veni Emanuel voor slagwerk en orkest van MacMillan. Verder op het programma: de ouverture Zur Namensfeier en de Zevende symfonie van Beethoven. Ook op concerten van het Gelders Orkest olv Christopher Seaman speelt Glennie het stuk van MacMillan. 11 jan 20u Amphion Doetinchem; 12 jan 20u15 De Vereniging Nijmegen en 14 jan 14u30 Musis Sacrum Arnhem. Verder hier op het programma: de suite uit Watermusic van Händel en de Tweede symfonie van Vaughan-Williams.

MELVYN TAN De pianist Melvyn Tan speelt de sonates op 109 en 101 van Beethoven en de Sonate D568 van Schubert. 6 jan 20u15 Muziekcentrum Vredenburg.

FIVE UP HIGH Ouderwets ruige hardbop, compleet met rafelrand, daarvoor tekent dit kwintet o.l.v. saxofonist Jasper Blom die ook de meeste stukken schrijft. 4 jan Vredenburg Utrecht, 5 jan BIMhuis Amsterdam, 13 jan Beauforthuis Austerlitz, 16 jan Dizzy Rotterdam.

ORKEST DE VOLHARDING EN PODIUM TRIO Als derde in de serie Grensverleggers ontmoeten De Volharding en het Podium Trio elkaar hetgeen wel moet leiden tot keiharde muziek. 7 jan O42 Nijmegen, 8 jan Dr. A. Philipszaal Den Haag, 13 jan Concertgebouw Amsterdam, 17 jan Oosterpoort Groningen.

NOORDERSLAG Nederlandstalige hiphop is een thema tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Nederpop in zeven zalen van de Groningse Oosterpoort. De tiende editie van de Noorderslag slingert de liefhebbers heen en weer tussen optredens van Höllenboer ('Busje Komt Zo'), The Gathering, De Heideroosjes, Osdorp Posse, Vitalis, Treble Spankers, Nerve, Extince ('Machtige, prachtige, Drs. P-achtige rap die je bijblijft tot je tachtigste!'), Van Dik Hout, Slide (ex-Serenes) en vele anderen. De Popprijs wordt uitgereikt voor wie in het afgelopen jaar de meest grensverleggende Nederlandse popmuziek durfde te maken. Elk spoor van Guus Meeuwis ontbreekt. 6 jan Oosterpoort, Groningen.