Voorkeur: Musea

BOEDDHA'S Zijn levenswandel en zijn attributen, verbeeld in goud, zilver, brons en steen, sieren al vanaf de zesde eeuw tot heden vele tempels en miljoenen huisaltaren. Een selectie van ongeveer honderd bruiklenen uit Thaise (het voormalige Siam) musea in De boeddha's van Siam. T/m 15 april in de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam. Dag van 10-18u.

METZ & CO Met Liberty-stoffen en japonnen die rages ontketenden en met meubels van Rietveld en Van der Leck die minder goed verkochten was Metz & Co in het begin van deze eeuw een vooruitstrevend warenhuis. De ontwerpen van Rietveld en Van der Leck, die vanaf 1930 voor Metz werkten, waren pas echt van spartaanse eenvoud. Het is altijd weer onthutsend om te zien hoe armetierig die meubels 65 jaar later tonen. Metz-design t/m 18 febr in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Ma t/m zo 11-17u.

ARY SCHEFFER Tweehonderd jaar geleden werd Ary Scheffer geboren in Dordrecht en daarom wijdt de stad de komende maanden diverse evenementen aan de schilder. Hij was een van de best betaalde schilders van de Franse Romantiek, wiens werk veelvuldig door collega's werd gekopieerd, maar zijn oeuvre zakte weg in de vergetelheid. Het Dordrechts museum exposeert nu ruim tachtig schilderijen. Ook is zijn Parijse atelier, waarin nu het Musée de la vie romantique is gevestigd, gereconstrueerd. Ary Scheffer, gevierd romanticus t/m 10 mrt in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht, di t/m za 10-17u. zo 13-17u.

SCHATTEN VAN DE TSAAR Hoewel het historische bezoek van Peter de Grote aan Nederland pas in 1997 herdacht zou worden, heeft museum Boymans-van Beuningen de andere musea de loef afgestoken. De tentoonstelling is gebaseerd op de schatten uit de Wapenkamer van het Kremlin; daar worden Ruslands kroonjuwelen bewaard. Schatten van de Tsaar, hofcultuur van Peter de Grote uit het Kremlin. T/m 4 feb. Museum Boymans-van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

CONSTANT Aan zelfbewustzijn en eigenzinnigheid heeft het Constant nimmer ontbroken. De experimentele schilder en theoreticus van de Cobragroep bracht zijn artistieke inzichten, die zich in de loop der jaren overigens sterk wijzigden, consequent in praktijk. Aan zijn oeuvre worden nu twee grote retrospectieven gewijd. In het Stedelijk Museum in Amsterdam is de overzichtstentoonstelling Constant, schilderijen 1948-1995 te zien en het Haags Gemeentemuseum presenteert een expositie met aquarellen uit de periode 1975-1995. Constant. Schilderijen 1948-1995. T/m 21 jan. 1996. Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Ma t/m zo 11-17u. Constant, de aquarellen 1975-1995. T/m 4 febr. 1996. Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u.

DE LELIJKE TIJD Stoelen, canapés, kasten, een vitrine met zilverwerk en een hoge lakwerkkast, twee zalen tjokvol objecten uit de periode waar tot voor kort iedereen, die zijn eigen smaak respecteerde, zijn neus voor ophaalde. De periode 1835-1895 staat in de Nederlandse kunstnijverheid bekend als de tijd van het historisme, een opeenvolging van neo-stijlen. De Lelijke Tijd heet de tentoonstelling met pronkstukken van de Nederlandse interieurkunst. Hier wordt trots getoond wat toen afgedaan werd als kitsch of als ronduit lelijk, maar de meeste objecten staan een eeuw later nog te blaken van zelfvertrouwen. De Lelijke Tijd, pronkstukken van Nederlandse interieurkunst 1835-1895. T/m 31 maart 1996, Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u.

EN VERDER Leonardo da Vinci, uitvinder, wetenschapper, kunstenaar tot 17 mrt. Kunsthal, Rotterdam; fototentoonstelling Emmy Andriesse t/m 14 jan in het Stedelijk Museum in Amsterdam; grote overzichtstentoonstelling van Hendrik N. Werkman t/m 14 jan. in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen; David Hockney t/m 21 jan 1996, Museum Boymans-van Beuningen, Rotterdam; Een kunstkast gaat open; de mooiste tekeningen uit de collectie Teding van Berkhout uit de Hollandse school van de 17de tot de vroege 20ste eeuw t/m 7 jan. Teylers Museum, Haarlem; overzicht van het vroege werk van Bram van Velde, t/m 7 jan in het Stedelijk Museum De Lakenhal, Leiden; Dubbeltentoonstelling Rodin t/m 14 jan 1996 in het Paleis Lange Voorhout, Den Haag en het Singer Museum, Laren; Uit de schatkamer van de verzamelaar, Hollandse 17de-eeuwse meesters uit Nederlands particulier bezit, t/m 7 jan. Mauritshuis, Den Haag; Jan Jans en de kinderen t/m 7 jan in het Drents Museum, Assen; Raw material; een keuze uit de aanwinsten 1991-1995, t/m 4 febr. en Charley Toorop, t/m 18 feb. in het Kröller Müller Museum, Otterlo; Het Sprekende Lichaam, tentoonstelling over non-verbale communicatie bij mens en dier, t/m 11 feb in zowel het Brabants Natuurmuseum als het Skryption, Tilburg; schilderijen van de Belgische kunstenaar Luc Tuymans t/m 14 jan. in De Pont, Tilburg.