Voorkeur: films

L'ANNÉE DERNIÈRE À MARIENBAD In Alain Resnais' baanbrekende film uit 1961 versmelten heden en verleden, realiteit, droom en herinnering tot een fascinerende ervaring. Amsterdam, Rialto.

BABE (Een buitengewone big) Door Chris Noonan geregisseerde Australische fabel met echte, sprekende dieren, naar een kinderboek van Dick King-Smith over een uitverkoren varkentje dat de ambitie heeft een herdershond te zijn. Een volkomen absurde, maar goed doordachte en idyllische ogende onderneming, die Orwelliaans van opzet is en tegelijk lichtverteerbaar. In 71 theaters.

BRIEF ENCOUNTER Geraffineerd meesterwerk van David Lean uit 1945, heruitgebracht in nieuwe kopie. Twee doodgewone forensen met elk hun eigen gezin worden verliefd op elkaar. Ze hebben het geluk voor het grijpen, zou je zeggen, maar ze geven het terug. Zeer Engels, zeer subtiel spel. Celia Johnson en Trevor Howard in de rol van hun leven. Nijmegen, Cinemariënburg; Tilburg, Louis (ma).

LE BUTTANE Low-budget-film in zwart-wit van Aurelio Grimaldi schetst in reeks losse taferelen liefde en liefdeloosheid in de arbeidspraktijk van een aantal hoeren uit Palermo. Weldadige, vrije, niet-moralistische film in de trant van Pasolini's vroege werk, wekt controversiële waardering. Rotterdam, Venster 3; Maastricht, Lumière.

FIETSENDIEVEN (Ladri di biciclette)Vittorio De Sica's beroemdste neorealistische film uit 1948 over een werkloze arbeider en zijn zoontje in naoorlogs Rome. Arnhem, Filmhuis (do. ma).

FORGET PARIS De geest van Woody Allen is vaardig over de film die Billy Crystal maakte over het relationele wel en wee van een solitaire basketbalscheidsrechter (Crystal) en een Amerikaanse Parisienne (Debra Winger). Een verrassend scenario,droogkomische dialogen en goede hoofd- en bijrollen (onder meer van Joe Mantegna en Julie Kavner) zorgen voor meer dan een standaard feelgood movie volgens beproefd Hollywood-recept. Amsterdam, City 4.

IL GATTOPARDO Een van de mooiste films die Luchino Visconti maakte (in 1963) met dramatisch oog voor landschap en details: over de ouder wordende Siciliaanse Prins van Salina (een prachtige rol van Burt Lancaster) die met de komst van Garibaldi en de eenwording van Italië voorziet hoe de adel plaats moet maken voor de hogere bourgeoisie, de verfijning voor de bekrompenheid, de luipaarden voor de jakhalzen. Delft, Filmhuis.

HOOP DREAMS De documentairemakers Steve James, Fred Marx en Peter Gilbert volgden gedurende vier jaar de carrière van twee basketbaltalenten uit de arme zwarte buurten van Chicago. Het resultaat is een ontroerende en drie uur lang spannende social documentary over de groezelige praktijk van de Amerikaanse Droom. Amsterdam, Alfa.

LIVING IN OBLIVION Perfect getimede en af en toe zeer geestige low-budgetfilm van Tom DiCillo over het maken van een low-budgetfilm. Steve Buscemi speelt een B-regisseur die ervan droomt om gelauwerd te worden 'voor de beste film ooit gemaakt door een menselijk wezen'. Hij wordt tegengewerkt door onzekere medewerkers, een onuitstaanbare hoofdrolspeler, en zijn eigen nachtmerries. Amsterdam, Cinecenter; Deventer, Filmhuis De Keizer.

THE MADNESS OF KING GEORGE Toneelstuk van Alan Bennett dat door Nicholas Hytner met de vaart van de waanzin, ongeforceerd en levendig werd verfilmd. Nigel Hawthorne excelleert als de door een stofwisselingsziekte, met symptomen van verstandsverbijstering gepaard gaande, getroffen Engelse koning in een persoonlijke tragedie van een ruimhartig, verstandig man, die van zijn gezin gescheiden wordt. Leeuwarden, Harmonie.

PROCEDURE 769 Strakke, min of meer objectieve documentaire van Nederlandse debutant Jaap van Hoewijk laat elf getuigen van de executie van een Californische moordenaar in de San Quentin-gevangenis aan het woord. Hun gevarieerde betrokkenheid bij de veroordeelde en zijn slachtoffers veroorzaakt een niet-psychologisch gedefinieerd panorama van meningen en gevoelens over de doodstraf, dat grote indruk maakt. Rotterdam, Venster 2 (vr za zo ma).

DE SLAG IN DE JAVAZEE Epische, meer in emoties en saillante details dan in feiten en cijfers geïnteresseerde documentaire van Niek Koppen over de zeeslag in 1942, waarbij Indië voor het eerst verloren ging. Meesterlijke, tragikomische montage van getuigenissen van vijftig overlevenden, aangevuld met associatieve illustraties. Amsterdam, Cinecenter; Den Haag, Filmhuis (vr zo); Nijmegen, Cinemariënburg (t/m zo).

SMOKE Een kettingrokende Harvey Keitel is de ideale hoofdpersoon van de complexe maar gemoedelijke film die schrijver Paul Auster en regisseur Wayne Wang maakten over de habitués van een sigarenzaak in Brooklyn. Het pad van Keitel wordt onder meer gekruist door een romancier met writer's block (William Hurt), een zwarte puber in moeilijkheden (Harold Perrineau Jr.) en een aandoenlijke garagehouder met een lijk in de kast (Forest Whitaker). In 12 theaters.

TOKYO MONOGATARI (Tokyo Story)Yasujiro Ozu's bekendste film (uit 1953) is een statisch en minimaal drama, dat de uiterlijke onbewogenheid in Japanse familieverhoudingen als basis neemt voor een geestig en humanistisch meesterwerk. Rotterdam, Lantaren/Venster.

TOT ZIENS Met een bewonderenswaardig oog voor detail maakte Heddy Honigmann een intieme film over de gedoemde liefde van een vrouw en een getrouwde man. Een ingetogen Johanna ter Steege en een sympathieke Guy van Sande geven kleur aan memorabele Hollandse scènes - van een woordeloze vrijage op de fiets tot een bitter-erotisch etentje bij de Chinees. Amsterdam, Kriterion 2; Dordrecht, Cinode; Amersfoort, Lieve Vrouw.

UNDERGROUND Horen en zien vergaat de kijker in Emir Kusturica's zinderende en bijna drie uur durende 'fantasmagorie' over oorlog en communisme; een zwart-humoristische 'Apocalypse Now' van de Joegoslavische oorlog die in Cannes terecht werd onderscheiden met de Gouden Palm. In 8 theaters.

EN VERDER: Apollo 13 (3 theaters), Batman Forever (Groningen, Veenendaal, Werkendam), The Bridges of Madison County (28 theaters), Die Hard With a Vengeance (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Heerlen), Doornroosje (17 theaters), Goldeneye (96 theaters), Jade (Alkmaar, Tilburg), Lang leve de koningin (8 theaters), The Piano (Utrecht), Pulp Fiction (Amsterdam, Utrecht, Groningen), Reservoir Dogs (Amsterdam, Alkmaar), Wallace & Gromit (5 theaters).