Voorker: Galerie

PAUL KLEMANN Toen Paul Klemann in 1993 de Prix de Rome won, kende vrijwel niemand zijn tekeningen. Klemann tekent raadselachtige maar ook humoristische droombeelden. Er spreekt een grote gedrevenheid uit zijn werk en ook als toeschouwer word je meegesleept in deze eruptie van surrealistische beelden. Soms, zoals in een tekening getiteld Doodsklokkisten die opgetakeld werden onder de Stadhuisbrug, spelen Klemanns nachtelijke avonturen zich af in zijn woonplaats Utrecht. Galerie Bert Mertens toont behalve tekeningen ook enkele schilderijen. T/m 20 jan. Willemstraat 26, Utrecht. Wo t/m vr 12-17u, za 13-17u.

THE FOUR TOPS The Four Tops exposeren in de Flatland Galerie F. Franciscus, Hessel Miedema, Peter Miedema en Mary Waters proberen elk de figuratieve schilderkunst nieuw leven in te blazen. De Ierse Mary Waters schildert in een wat gelikte, fotografische stijl figuren en stillevens die afkomstig zijn uit de zeventiende-eeuwse schilderkunst. F. Franciscus drijft de spot met alles en iedereen. Zijn schilderijen zijn mallemolens van dansende Turken en gesluierde vrouwen, dolgedraaide majorettes en een twintigste-eeuwse Judas in SM-outfit met zwarte leren kap. Vergeleken met Franciscus is het werk van de gebroeders Miedema die beiden in Groningen aan de Academie Minerva studeerden, minder uitdagend. T/m 13 jan. Lange Nieuwstraat 7, Utrecht. Wo t/m za 12-17u.

RUMPFF Terwijl de schilders bij Flatland Galerie onder dezelfde noemer vallen, hebben de deelnemers aan de groepstentoonstelling bij Galerie Tanya Rumpff in Haarlem juist verschillende standpunten. Het uitgangspunt voor de tentoonstelling waren de portretten van Emo Verkerk. Deze stelde voor om ook andere kunstenaars uit te nodigen. Behalve gerenommeerde schilders als Rob van Koningsbruggen en Daan van Golden, werd Jurriaan Molenaar gevraagd die vorig jaar zijn opleiding aan de Rijksakademie afrondde. Stralend middelpunt van de tentoonstelling is een klein wit schilderijtje met rode bladmotieven van Van Golden. T/m 14 jan. Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Do t/m zo 13-17u.

OPENINGEN Na een korte winterstop openen veel galeries het komende weekend met een nieuwe tentoonstelling. 'Beeldplaatsen' van Arno Kramer zijn te zien bij Galerie Rob de Vries, Koolsteeg 2/a, Haarlem (6 t/m 28 jan); Peer Veneman waagt zich op 'Onbekend terrein', Galerie Onrust, Prinsengracht 627 en Planciusstraat 9A, Amsterdam (7 jan t/m 11 feb); drie Amerikanen, Robert Greene, Peter Schuyff & Curtis Anderson exposeren in De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam (6 jan t/m 7 feb); een klein overzicht van tekeningen, schilderijen en objecten van Otto Egberts bij MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53, Rotterdam (7 jan t/m 4 feb) en in het Amsterdamse Galeriecomplex Lijnbaansgracht toont Art Affairs nieuwe beelden en tekeningen van David Nash (6 jan t/m 10 feb) en Galerie Oele organiseerde een thematentoonstelling getiteld Body Work (6 jan t/m 7 feb).

EN VERDER In Amsterdam t/m 20 jan Mat Collishaw en Danielle Kwaaitaal bij Galerie Bloom en Silvia Steiger bij Art Kitchen. Nog t/m 7 jan. foto's van Lideke Kruk bij Casco in Utrecht.