Volvo doopt types om na protest van Audi

ROTTERDAM, 4 JAN. De Volvo's F4 en S4 die in de nieuwe fabriek van NedCar in het Limburgse Born worden gebouwd krijgen een andere type-aanduiding. Volvo gaat na een protest van de Duitse autofabrikant Audi de Volvo's F4 en S4 omdopen in V40 en S40.

De F4 en S4 van Volvo werden op 12 september op de motorshow van Frankfurt voor het eerst in het openbaar getoond, hetgeen onmiddellijk tot protesten leidde van Audi die eveneens de types F4 en S4 op de markt brengt.

Na slepende onderhandelingen is er voor kerstmis een akkoord bereikt tussen beide autofabrikanten. De S staat bij Volvo voor sedan. De V voor 5-deurs, versatility (veelzijdig).

Dat Volvo naast de S ook voor de letter V heeft gekozen komt doordat Volvo de nieuwe wagen niet F40 kon noemen. De fabriek zou dan weer in problemen zou zijn gekomen met Ferrari dat eveneens een F40 op de markt brengt, één van de duurste en meest extravagante sportwagens ter wereld.

Volvo heeft nog wel een poging gedaan Audi op andere gedachten te brengen maar de Duitsers bleken niet te vermurwen. “We hebben de zaak niet op de spits gedreven want we hebben met Audi een zeer vriendschappelijke relatie”, zegt woordvoerder van Volvo-Nederland R. Mellaard in een reactie. “Audi levert ons dieselmotoren. Officieel had Audi zelfs naar de rechter kunnen stappen. Maar we hebben van onze juristen te horen gekregen dat we in dat geval een goede kans zouden hebben gemaakt die zaak te winnen.”

Dat laatste is echter nog maar de vraag. Audi voert al jaren een agressieve politiek waar het gaat om de bescherming van het eigen merk. Enkele jaren geleden had de Duitse fabrikant een vergelijkbaar conflict met Renault. De Franse fabrikant wilde de Espace onder de naam Espace Quatro op de markt brengen. Audi bracht echter al een Audi Quatro op de markt. Juridisch werden de Duitsers in het gelijk gesteld, Renault moest de naam veranderen.