VNU zet de toon bij recordjacht op het Damrak

AMSTERDAM, 4 JAN. Uitgever VNU was vanochtend de grote winnaar op de Amsterdamse beurs. De nieuwjaarsrede van topman J.L. Brentjes dat de winst van het uitgeversconcern met 25 procent zal toenemen stuwde de koers na het middaguur omhoog met 8,30 gulden naar 234,80 gulden.

AMSTERDAM VNU spande de kroon in een beursklimaat dat louter euforie uitstraalde. Wat gisteren tussentijds al vier keer lukte lijkt vandaag definitief zijn beslag te krijgen. De AEX-index steeg na het middaguur opnieuw boven het record van 500 punten. Rond het middaguur prijkte de index op een recordhoogte van 500,52, een winstje van 1,11 punt. Vooral Hoogovens was in trek.

De vriendelijke stemming kwam vanochtend vooral voor rekening van de dollarkoers, die driekwart cent aandikte tot 1,6210 gulden. Ook de aanhoudende koerswinst op Wall Street zorgde voor steun in de rug. De gemiddeld drie stuivers lagere obligatiekoersen zetten een rem op de feestvreugde. Londen, Frankfurt en Londen openden stuk voor stuk fractioneel lager.

Procentueel de grootste stijger onder de hoofdfondsen was Hoogovens. Het staal- en aluminiumfonds verbeterde zich maximaal 2,30 op 56,50, maar moest rond het middaguur genoegen nemen met een plus van 1,40. Aanleiding voor de kooplust noemden handelaren de goede prestaties van staalfondsen op de Duitse beurs.

Wegener Tijl, dat zijn winst met 15 procent zag toenemen, klom zelfs 7,70 naar een nieuw record op 163. Uitgever Elsevier werd door de goede resultaten van collega-uitgever mee omhoog getrokken en steeg dertig cent naar 22,30. Binnen de uitgeverssector viel Wolters Kluwer duidelijk uit de toon; met een reductie van twee gulden naar 155,70 was dit fonds de grootste daler bij de hoofdfondsen.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren verder opgelopen. De slotstand van de Dow Jones-index kwam daarmee uit op 5194,09 punten, na een forse omzet van 470 miljoen aandelen.

De handel op Wall Street werd gekenmerkt door de vriendelijke stemming die eerder op de belangrijkste effectenbeurzen van Europa heerste. Daar hadden Frankfurt, Parijs en Londen beduidend hogere aandelenkoersen opgemaakt.

Toch zorgde vooral optimisme over een akkoord over de Amerikaanse begroting voor enthousiasme onder beleggers. Dat werd echter enigszins getemperd toen kort voor het slot van de handel president Clinton zijn visie over de laatste stand van zaken gaf. Beleggers bleken de jongste ontwikkelingen minder gunstig in te schatten.

Een van de stukken die woensdag in de schijnwerpers stond was Westinghouse. Dit concern maakte bekend de divisie defensie-elektronica te verkopen aan Northrop Grumman voor 3,6 miljard dollar. Beleggers namen instemmend kennis van deze transactie. Het aandeel steeg in de loop van de handel met 1,375 dollar tot 18,5 dollar.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio droeg de opmars van de dollar bij tot forse koerswinsten. Op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar, die traditioneel korter is dan normaal, schoot de Nikkei-index omhoog met 749,85 punten (3,8 procent) tot 20.618,00. Het koersgemiddelde kwam daarmee op het hoogste niveau in zestien maanden.

Handelaren schreven de forse koerswinsten toe aan de opgaande lijn op de beurs in New York en een stijging van de dollarkoers. De Amerikaanse munteenheid kwam voor het eerst in bijna negentien maanden boven de grens van 105 yen. Dat leidde tot aankopen van aandelen van Japanse bedrijven die sterk op de export zijn gericht.