Vieze studentenhuizen in Eindhoven mogelijk ontruimd

Eindhovense studenten moeten oppassen dat ze niet te lang de afwas laten staan. Ze kunnen beter ook geen vuilniszakken in hun voortuin zetten. De gemeente kan sinds december vorig jaar een studentenhuis dat 'onhygiënisch' is, laten ontruimen. Hoe vies een studentenhuis moet zijn om het oordeel onhygiënisch te krijgen, is niet vastgelegd. Dat bepalen de drie speciale 'opsporingsambtenaren' zelf.

Eindhoven is niet zo dol op studentenhuizen. In een straat mag maximaal tien procent van de woonhuizen worden verhuurd aan kamerbewoners, staat in een gemeenteverordening. Als er te veel studentenhuizen zijn, moeten ze worden gesloten. In twintig straten zijn al vijftien panden ontruimd. De bewoners hebben vervangende woontruimte gekregen. Tegen vijfentwintig studentenhuizen loopt nog een procedure.

De 'hygiënemaatregel' die de gemeenteraad vorige maand aannam is een aanvulling op deze tien procent-regeling. Een studentenhuis dat te vies is kan nu sneller worden ontruimd. Dat gebeurt alleen als een huis toch al 'teveel' is in een straat, bezweert een woordvoerder van de gemeente. Het is niet zo dat gemeente-ambtenaren willekeurige studentenhuizen gaan binnenvallen om te kijken of er nog afwas van gisteren staat. Er moet bijvoorbeeld ook sprake zijn van achterstallig onderhoud.

Maar de Eindhovense studentenvakbond ESvB is bang dat er toch ambtenaren huizen zomaar zullen binnen vallen om op viezigheid te controleren. Ook als ze niet boven de tien procent grens zitten. De bond heeft een advocaat gevraagd uit te zoeken of er juridische stappen mogelijk zijn tegen de gemeente.

P. van Liempd, voorzitter van de ESvB begrijpt niet waarom de gemeenteraad denkt dat studentenhuizen vies zouden zijn. 'Ze moeten eens bij bejaarden kijken bij wie eens in de zoveel tijd een familielid langs komt om even schoon te maken. Die zijn vaak veel viezer. En al zou een studentenhuis vies zijn, wat hebben de buren daar dan voor last van? Wat maakt het nou uit of je buren de plee niet elke week schoonmaken?'

Eindhoven heeft 'gewoon een beetje een hekel aan studenten', vermoedt Van Liempd. Hij merkte het zelf toen hij nog in een studentenhuis in de Gouden Regenstraat woonde. 'Daar zaten van die gepensioneerde mensen de hele dag voor het raam te wachten tot er een student langs kwam die wat fout deed. Over de stoep fietsen of de ramen niet wassen. Dan konden ze weer bij de gemeente gaan klagen. Door al die klachten heeft de gemeente toen die tien procent verzonnen.' Het bezwaar van de studentenvakbond tegen deze regeling werd door de rechtbank in Den Bosch afgewezen.

De verontwaardiging van Van Liempd is volgens een woordvoerder van de gemeente Eindhoven onterecht. De gemeente mag ook 'onhygiënische' woonhuizen ontruimen en op kosten van de bewoner laten reinigen. Dat staat in de gemeentelijke bouwverordering. 'Dus studentenhuizen worden niet anders behandeld.' Ook de tien procent-norm heeft niets met discriminatie van studenten te maken, legt hij uit. 'Als in een straat veel studenten wonen, hebben andere bewoners daar last van. De huizen worden vaak niet meer geverfd, in de tuinen staat vuilnis. Bovendien verandert het karakter van een straat door een concentratie van veel kamerbewoners. Dat willen we tegengaan.'

    • Eva Rensman