Videoband wegwijzer autodieven

BRUSSEL, 4 JAN. In België is protest gerezen tegen het verspreiden van een videoband waarop wordt getoond hoe bepaalde anti-diefstalsystemen voor auto's gekraakt kunnen worden. Inmiddels is een illegale kopie van de video in Nederland terecht gekomen in het criminele circuit, waar de band tussen de 250 en 300 gulden zou kosten.

De videoband werd gemaakt door een fabrikant in auto-alarmsystemen in de buurt van Waver en is bedoeld om verzekeraars de ondeugdelijkheid van sommige ingebouwde anti-inbraaksystemen te tonen. In september vorig jaar werd de band getoond aan een aantal verzekeringsbedrijven en politiediensten. Zeventig kopieën werden verstuurd naar verzekeraars in Nederland en België. Vervolgens belandde de band in het illegale circuit.

De Belgische beroepsvereniging van verzekeraars beschouwt het verspreiden van de videoband als aanzet tot diefstal. De vereniging heeft inmiddels een protestbrief gestuurd naar de maker. Ook enkele dealers van in de video getoonde automerken protesteren tegen de getoonde mogelijkheden van kraken. Zij overwegen een klacht in te dienen tegen de maker van de video.

Op de anderhalf uur durende video wordt getoond dat bepaalde, nieuwste modellen van inbraak-beveiligingssystemen die standaard in auto's worden ingebouwd, gemakkelijk te saboteren zijn. Op de band staat dat reproduktie verboden is.