Vice-president Taiwan wil visum voor VS

WASHINGTON/PEKING, 4 JAN. Taiwan heeft de Amerikaanse regering om een visum verzocht voor zijn vice-president, Li Yuan-Zu. Dat werd gisteren in Washington bekendgemaakt.

De regering in Peking heeft Washington inmiddels verzocht om “niets te doen wat de betrekkingen tussen de twee landen kan schaden”.

Vorig jaar leidde een visumaanvraag van de Taiwanese president, Lee Teng-hui, tot een crisis in de betrekkingen tussen de Volksrepubliek en de Verenigde Staten. Sinds 1979 onderhoudt Washington geen diplomatieke betrekkingen meer met het bewind in Taipei. Iedere vorm van toenadering tussen Taipei en Washington leidt tot felle reacties van Peking. De Amerikaanse regering zei vorig jaar het visum aan de Taiwanese president te hebben toegekend om deze in de gelegenheid te stellen een reünie van zijn alma mater, de universiteit van Cornell, bij te wonen.

Volgens een woordvoerder van de onofficiële diplomatieke vertegenwoordiging van Taiwan in de Verenigde Staten zou de vice-president slechts om een doorreisvisum hebben verzocht. Li Yuan-Zu zou op 14 januari de beëdiging van de nieuwe president van Guatemala willen bijwonen. Hij zou met zijn vliegtuig een tussenstop in de Verenigde Staten willen maken om benzine bij te tanken.

Volgens waarnemers in Washington is het niet uitgesloten dat het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken het conflict over de begroting tussen president Clinton en het Congres zal gebruiken om de visumaanvraag niet in behandeling te nemen. Door de liquiditeitsproblemen van de Amerikaanse regering heeft een groot aantal overheidsinstellingen zijn deuren voorlopig gesloten. Buitenlandse zaken neemt slechts een zeer gering aantal visumaanvragen in behandeling. Taiwan en de Westafrikaanse staat Senegal hebben diplomatieke betrekkingen aangeknoopt. Dat heeft de regering in Taipei gisteren bekendgemaakt. Door de Senegalese erkenning van Taiwan is het aantal landen dat volledige diplomatieke betrekkingen met dat land onderhoudt, toegenomen tot 31.

Volgens waarnemers in Taipei hebben beide landen belang bij het aanknopen van diplomatieke betrekkingen. Taiwan is al langere tijd bezig aan een offensief om zijn diplomatieke isolement te doorbreken. Senegal zou op Taiwanese hulp rekenen bij de winning van olie in Zuid-Senegal. De Taiwanese minister van buitenlandse zaken, Fredrick Chien, noemde het aanknopen van de betrekkingen “een grote stap vooruit in Taiwans pragmatische diplomatie”.

Senegal verbrak zijn betrekkingen met Taiwan in 1964 maar knoopte deze vijf jaar later opnieuw aan. In 1971 verbrak het de betrekkingen opnieuw en erkende het de Volksrepubliek als het 'enige' China. Vorig jaar knoopte Senegals buurland Gambia betrekkingen aan met Taiwan. (AP, AFP, Reuter)