Vetvrij papier

Naam: James Meriden Rubery.

Geboorteplaats: Walthamstow/Londen.

Woonplaats: Rotterdam.

Nationaliteit: Brits.

Geslacht: mannelijk.

Leeftijd: 49 jaar.

Lengte: 1.85 m.

Gewicht: 65 kg

In 1959 heb ik, toen ik dertien jaar oud was, een wandeltocht door Duitsland gemaakt. Ik zat toen op de Direct Ground School van waaruit deze wandeltochten georganiseerd werden. We waren met ongeveer vijftien jongens en twee leerkrachten, van wie één Duitse les gaf. Duitsland zat toen nog helemaal in de wederopbouw, het was er vergeleken met waar ik vandaan kwam uit Engeland vrij arm.

We volgden een wandelroute, waarbij we per dag ongeveer twintig kilometer aflegden. Onderweg sliepen we in jeugdherbergen. Op een slaapzaal met stapelbedden. 's Avonds ging ik dan naar buiten en sprak met de kinderen uit de buurt. Ik sprak toen vrij goed Duits. Ik vond wandelen heel leuk, we droegen stevige wandelschoenen.

En we liepen in korte broeken. Aan het einde van de vakantie liepen we allemaal in Lederhosen. Wat ik heel erg vond was het eten. Van het avondeten herinner ik me eigenlijk alleen maar dat we veel zuurkool kregen en worst. Dat vond ik niet lekker, ik heb tijdens deze reis weinig gegeten. Ik dronk thuis volle melk en hier kreeg ik zure karnemelk, dat kan ik nog steeds niet drinken.

Ik was gewend aan witbrood met roomboter. Hier kreeg ik zurig bruin brood besmeerd met varkensvet als ontbijt en iets worstachtigs. Ik kon dat nauwelijks door mijn keel krijgen. En als lunch kregen we voor onderweg hetzelfde mee. Verpakt in 'grease proof paper'.

    • Hanneke Breuker