Shell-boycot

De berichtgeving over het Afrikaanse continent in NRC Handelsblad door Koert Lindijer (Nairobi) en Peter ter Horst (Kaapstad) maakt in het algemeen een uitstekende indruk. Daarom viel mij bij het lezen van de krant van 18 december op dat er in het artikel van Ter Horst over het ANC en de boycot van Shell-stations enkele onjuistheden staan. In het artikel wordt gesproken over de Nigeriaanse oppositieleider Abiola en wordt hij betiteld als 'generaal'. Bij mijn weten is hij dit absoluut niet; hij staat bekend als 'chief' of als zakenman. De tweede 'slip of the pen' betreft de kolom waarin de 'Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADEC)' genoemd wordt. Deze afkorting is m.i. onjuist: het betreft hier de 'Southern African Development Community', dus SADC, vroeger de SADCC (Southern African Development Coordination Conference), beide te Gabarone, Botswana. Of Afrika zich marginaliseert dan wel gemarginaliseerd wordt, onder andere door de media, daarover kun je van mening verschillen. Feit is, dat we in de informatie daarover des te nauwkeuriger moeten zijn.

    • Hans Bosma