Russisch regisseur wijst Doemazetel af

MOSKOU, 4 JAN. Nikita Michalkov, de bekende filmregisseur die bij de Russische parlementsverkiezingen tweede stond op de kandidatenlijst van de partij van premier Tsjernomyrdin, weigert zijn parlementszetel in te nemen.

“Ik geef mijn zetel aan professionele juristen, economen en politieke wetenschappers. Ik ga verder met het werk dat ik al mijn hele leven doe”, zo schreef Michalkov gisteren aan de centrale verkiezingscommissie. De acteur-regisseur die vorig jaar een Oscar won voor de beste niet-Amerikaanse film, concentreert zich in plaats van op de politiek verder op De Siberische Barbier, zijn nieuwste film die zal gaan over het leven van officieren in het Russische leger.

Michalkov, telg uit een vooraanstaande kunstenaarsfamilie en naar eigen zeggen een Russisch nationalist, was één van tientallen bekende Russen die zich voor de parlementsverkiezingen lieten strikken voor de kandidatenlijsten van de 43 deelnemende partijen. Van alle filmsterren, zangers en kosmonauten was hij degene die de meest vooraanstaande rol speelde. De binnen en ook wel buiten Rusland zeer gerespecteerde filmmaker stond tweede op de lijst van Ons Huis is Rusland, de partij van premier Tsjernomyrdin, en in de campagnefilmpjes figureerde hij bijna prominenter dan de premier zelf.

Ondanks zijn rol tijdens de verkiezingscampagne heeft hij nooit de wens gehad parlementariër te worden, zei hij gisteren tegen het persbureau ITAR-TASS. “Ik heb nooit mijn deelname aan de beweging Ons Huis is Rusland verbonden aan de wens afgevaardigde te worden. Ik nam de uitnodiging van Viktor Tsjernomyrdin aan nadat duidelijk was geworden dat de radicale oppositie de verkiezingen zou kunnen winnen en de groeiende stabilisatie in ons land zou kunnen vernietigen.”

Ons Huis is Rusland, de partij die voor alles pleitte voor stabiliteit, is bij de verkiezingen uiteindelijk met 9,89 procent van de stemmen op een derde plaats geëindigd. De communistische partij haalde 22,31 procent, de ultranationalisten van Vladimir Zjirinovski 11,06 procent. “Het resultaat voor Ons Huis is Rusland was beter dan verwacht en ik hoop dat mijn bijdrage daarbij ook heeft geholpen”, zei Michalkov gisteren.

Het nieuwe Russische parlement komt op 16 januari voor het eerst bijeen, maar uiterlijk aanstaande zaterdag moeten de gekozen afgevaardigden bekend maken of zij hun zetel accepteren of niet. Twee andere leden van Ons Huis is Rusland hebben eveneens hun parlementszetels geweigerd omdat zij hun huidige posten in het gemeentebestuur van Moskou niet willen opgeven. De geweigerde zetels gaan naar de volgende kandidaten op de partijlijst.

Niet bekend

Deze week houdt Kozyrev, zoals veel Russen, kerstvakantie. Maar hij verblijft vlakbij Moskou en kan binnen een uur in het Kremlin zijn, aldus zijn woordvoerder.