Rusland: geen olie O-Europa

KIEV, 4 JAN. Rusland levert sinds maandag geen ruwe olie meer aan Tsjechië, Slowakije en Hongarije. De reden is een conflict met Oekraïne over de vergoeding voor het vervoer van de olie via de Droezbha-leiding over Oekraïens grondgebied.

Oekraïne wil een verhoging van de vergoeding met 15 procent, maar Moskou weigert meer geld op tafel te leggen. Rusland vervoert jaarlijks 28 miljoen ton olie door de pijplijn in Oekraïne. Per ton per kilometer kost dat 4,53 dollar. Oekraïne heeft nu de prijs verhoogd tot 5,20 dollar, lager dan de Europese normen volgens Oekraïne.

Een woordvoerder van de Tsjechische importeur Chemopol zei gisteren ervan uit te gaan dat de leveringen nog deze week weer op gang komen. Voorlopig is de olievoorraad van Tsjechië voldoende.

In het verleden zijn er vaker conflicten geweest over olietransporten uit Rusland, die nooit tot heel ernstige problemen hebben geleid. Desondanks proberen de landen in Oost-Europa hun afhankelijkheid van Russische olie te verminderen.