Politie zoekt VW Golf in verband met aanslag

ARNHEM, 4 JAN. De Arnhemse politie zoekt naar een 'grijze VW Golf met kerstverlichting op het dashboard'. De inzittenden van deze auto hebben mogelijk te maken met de bomaanslag op het filiaal van de Banque Paribas in Arnhem, dinsdagavond.

Verscheidene getuigen hebben tegenover de politie verklaard dat ze direct na de bomaanslag op het gebouw, waarin zich ook een agentschap van het Franse consulaat bevindt, een Volkswagen Golf hebben zien wegrijden bij het bankgebouw. Vanochtend is er langs de A12 bij Velp een grijze Golf aangetroffen in de berm, maar dat is waarschijnlijk niet dezelfde auto, aldus de politie.

Frankrijk heeft de bomaanslag inmiddels veroordeeld als een “daad van terrorisme”. Een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken heeft gezegd er vertrouwen in te hebben dat de Nederlandse autoriteiten “de daders zullen pakken en streng zullen straffen”. Net als in Nederland wordt ook in Frankrijk een verband gelegd tussen de bomaanslag en de Franse atoomproeven op Mururoa.

De Volkswagen is tot nu toe het enige aanknopingspunt dat de politie heeft. De bomaanslag is nog door niemand opgeëist. Bij de aanslag, dinsdagavond rond half twaalf, raakte de achterzijde van het bankfiliaal ontzet en sneuvelden in totaal zo'n zestig ruiten.

De explosie van dinsdagavond heeft voor ten minste een half miljoen gulden schade aangericht. De politie in Arnhem zal extra surveilleren bij de Franse gebouwen in de stad. Een woordvoerder van de politie heeft laten weten dat het de politie aan mankracht ontbreekt om de gebouwen met Franse bedrijven en instellingen 24 uur per dag te bewaken. De bank en het agentschap worden sinds gisteren bewaakt door een particuliere beveiligingsdienst. Eerder werden bakstenen door de ruiten van het agentschap gegooid, terwijl er ook telefonische bedreigingen zijn geuit. Een team van twintig rechercheurs onderzoekt de zaak.