NOC*NSF kan dit jaar minder besteden

PAPENDAL, 4 JAN. NOC*NSF heeft over het olympische jaar 1996 uit toto- en lottogelden in totaal circa 66 miljoen gulden te besteden. Daarvan is ongeveer 63,3 miljoen gulden bedoeld voor het eerste deel van het bestedingsplan van de organisatie. Door het teruglopen van de opbrengst uit de Krasloterij is het totale bedrag ongeveer 4 miljoen minder dan het recordtotaal van ruim 70 miljoen gulden voor 1995.

Door de tegenvallende inlegontwikkeling bij de sportprijsvragen heeft NOC*NSF voorgesteld in het Fonds voor de Topsporter dit jaar 1 miljoen (in plaats van 5 miljoen) te storten en het Fonds Meerjarenbeleid te 'spekken' met 3,2 miljoen (1,8 miljoen minder dan in 1995).

Ook in andere bijdragen heeft zich hier en daar een verschuiving voorgedaan. Zo kan de breedtesport in 1996 rekenen op 1 miljoen gulden meer tot een totaal van 4,6 miljoen en krijgt de topsport, traditioneel de grootste 'slokop' van het bestedingsplan, een verhoging van 1,5 miljoen gulden tot 24,9 miljoen.

Voor de extra voorbereiding in verband met de Olympische Spelen in Atlanta is 3,5 miljoen gulden bestemd. Directeur Wim de Heer van NOC*NSF: “Gedacht moet worden aan hoogtestages, voorbereidingen op kwalifitatietoernooien, maar ook aan steun voor sporters die zich al voor Atlanta hebben geplaatst. Die mensen moeten extra steuntjes in de rug krijgen om voor medailles in aanmerking te komen”. Voor individuele begeleiding legt de organisatie 3,3 miljoen gulden opzij. Nieuw is de reservering van 250.000 gulden voor talentontwikkeling. “Daarbij moet al worden gedacht aan de Spelen van 2000 in Sydney”, aldus De Heer. (ANP)