Mubarak beëdigt nieuw kabinet Egypte

KAIRO, 4 JAN. De Egyptische president, Mubarak, heeft vanmorgen een nieuw kabinet beëdigd. Onder de 32 ministers bevinden zich drie vrouwen, het hoogste aantal ooit in de Egyptische geschiedenis.

De nieuwe regering wordt geleid door premier Kamal Gazoury. Deze werd dinsdag al tot premier benoemd nadat Mubarak bekend had gemaakt dat hij Gazoury's voorganger, Sedki, had ontslagen. Gazoury kreeg toen ook de opdracht van Mubarak om een nieuwe regering te vormen.

Onder de 32 ministers van het kabinet bevinden zich zeven nieuwkomers. De bezetting van de ministeries van defensie, buitenlandse zaken en binnenlandse zaken verandert niet. Een van de nieuwkomers is Nawal Et-Tatawi. Zij kreeg de post van economische zaken toebedeeld. Met de minister van financiën, Mohieddin el-Gharib, wordt zij verantwoordelijk voor het doorvoeren van economische hervormingen in Egypte. In een toespraak zei Mubarak dinsdag dat economische hervorming de kerntaak is van het nieuwe kabinet.

Egypte begon in 1991 met behulp van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) aan een economisch hervormingsprogramma. Het heeft grote vooruitgang geboekt bij de hervorming van zijn financiële markten en bij de afschaffing van handelsbelemmeringen. Tot nog toe is de Egyptische regering er niet in geslaagd om het aantal ambtenaren terug te dringen. Daarnaast is weinig vooruitgang geboekt bij het privatiseren van overheidsbedrijven. Ook heeft de regering het Egyptische pond nog niet gedevalueerd. Dat is volgens het IMF noodzakelijk om de Egyptische export te bevorderen. Mubarak onderstreepte dinsdag overigens dat de armen in zijn land niet het slachtoffer mogen worden van de economische hervormingen. (AP)