Londen wijst Saoedische dissident uit

LONDEN, 4 JAN. De Britse regering heeft gisteren een verzoek tot politiek asiel van de Saoedische dissident Mohammed al-Masari afgewezen.

Londen heeft inmiddels opdracht gegeven om al-Masari, leider van de moslim-fundamentalistische oppositiegroep Commissie voor de Verdediging van Gerechtvaardigde Rechten, naar Dominica te deporteren. Dit Caraïbische eiland heeft zich bereid verklaard om al-Masari op te nemen.

De dissident, die professor in de natuurkunde aan een universiteit in Saoedi-Arabië was, werd in mei 1993 door de Saoedische autoriteiten opgepakt. Tijdens de zes maanden die hij in gevangenschap verkeerde, werd hij naar eigen zeggen gemarteld. Toen hij werd vrijgelaten reisde hij naar Jemen en vloog vandaar naar het Verenigd Koninkrijk waar hij politiek asiel aanvroeg.

Het Britse ministerie van binnenlandse zaken, dat asielverzoeken in het Verenigd Koninkrijk behandelt, zei gisteren in een verklaring dat het de aanvraag van al-Masari had verworpen omdat een ander land, Dominica, zich al bereid heeft verklaard de dissident op te nemen. De Saoediër heeft overigens tien dagen om tegen de beslissing in beroep te gaan. Gedurende deze periode mag hij in het Verenigd Koninkrijk blijven.

De Britse oppositie heeft ernstige kritiek geleverd op de beslissing tot uitwijzing. Vooraanstaande zakenlieden, met name wapenhandelaren, zouden de regering-Major hebben gewaarschuwd dat Riad het verlenen van politiek asiel aan de Saoediër met sancties zou bestraffen. “Dit is een smerige daad van gehoorzaamheid aan de wapenhandel in het Verenigd Koninkrijk en de dictators in Riad”, aldus woordvoerder George Galloway. Volgens de Liberaal-Democraten is de uitwijzing in strijd met de Conventie voor de rechten van de mens van de Verenigde Naties. (AP)