Kinderen gehecht aan jarig Jeugdjournaal

HILVERSUM, 4 JAN. Het Jeugdjournaal is voor kinderen van 9 tot 13 jaar de belangrijkste nieuwsbron. Bijna de helft van hen kijkt vaak naar dit programma, 38 procent kijkt weleens, 13 procent kijkt helemaal nooit. Dit blijkt uit een onderzoek van de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS in opdracht van het NOS-jeugdjournaal. Het programma bestaat morgen 15 jaar.

Ruim vijfhonderd kinderen zijn voor het onderzoek ondervraagd. Zestig procent van hen zei het belangrijk te vinden op de hoogte te blijven van het nieuws. De meeste ondervraagde kinderen (62 procent) kijken daarvoor het liefst naar het Jeugdjournaal. Twintig procent antwoordde liever de nieuwsuitzending van RTL te zien, en 14 procent het NOS-Journaal. De krant wordt door 42 procent van de kinderen vaak gelezen.

Nieuws over oorlogen interesseert 36 procent van de geënqueteerden het meest. Sportnieuws is bij 23 procent het populairst, buitenlands nieuws wekt de interesse van 14 procent van de kinderen. Bij de meeste kinderen roept het nieuws geen emotionele reacties op: 58 procent zegt nooit bang te worden van nieuws op televisie en 43 procent wordt nooit verdrietig.

De populairste figuur uit het nieuws is de Amerikaanse president Clinton. Hij werd 26 keer genoemd. Op de tweede plaats staat minister-president Kok, gevolgd door koningin Beatrix. Impopulair zijn de Palestijnse leider Arafat, de Franse president Chirac en de Bosnisch-Servische leider Karadzic.

De ondervraagde kinderen kijken gemiddeld twee uur en een kwartier per dag televisie. Bijna de helft kijkt weleens televisie tijdens het eten. Soapseries zijn het populairst, 61 procent kijkt daar het liefst naar, vooral naar de RTL-serie 'Goede Tijden Slechte Tijden'.