Kinderagenda

Leven in de Sahel

In de Sahel-zaal in het Museon kan je verschillende groepen mensen zien die in de Sahel leven. De Sahel (grensland in het Arabisch) is een steppen- en savannengebied in Afrika dat ligt tussen de Sahara (woestijn) en de tropische regenwouden. Het is een droog gebied, waar weinig regen valt (100-400 mm per jaar; in Nederland: circa 800 mm). Daar leven de Toearegs, ze noemen zichzelf Imoesjar en stammen af van de negers en arabieren. Karakteristiek kledingstuk voor de Toeareg is de litham, een meestal blauwe sluier die neus en mond bedekt en door de mannen vanaf hun 13de jaar gedragen wordt. De vrouwen gaan ongesluierd. In de Sahel-zaal word je verteld hoe de Toearegs leven en daarna kan je in de Werkhoek een Toeareg-tasje maken, dat als portemonnee gebruikt wordt. 10 januari in de Werkhoek van het Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Res 070-3381383.

Driekoningen

Vroeger was Driekoningen vooral een straatfeest, waarbij als koning verklede kinderen en bedelaars zingend langs de deuren gingen. Ze hadden dan een verlichte draaiende ster bij zich en net als bij Sint Maarten ging het erom zoveel mogelijk snoep op te halen. Nu wordt Driekoningen bijna niet meer gevierd. In het Bijbels Museum gaan ze proberen op zondag 7 januari vanaf 14u voor kinderen tot 12 jaar weer zo'n feest te organiseren. Trek een mooi gewaad aan, misschien hangt er nog wel iets 'deftigs' in de kast bij je vader of moeder, oma of opa. Laat je (in het museum) schminken als Caspar, Melchior of Balthasar en doe mee aan 'De Parade van de kleine wijzen'. Voor de 'modeshow' begint wordt het verhaal van Driekoningen vertelt, de parade begint om 15u15 in de 18de eeuwse ontvangstzaal van het museum. Een jury beoordeelt wie tot één van de drie koningen wordt uitgeroepen. En voor je ouders is er die middag (14u15) ook een lezing van het Driekoningenfeest, een rondleiding over de tentoonstelling 'Op naar Jeruzalem' en om 16u zingt Merel Huizinga, begeleid door een clavenist, Driekoningenliederen. Bijbels Museum, Herengracht 366, Amsterdam. Inl 020-6242436.

Middeleeuwse schoenmaker

Wat hebben trippen, de stillegang, rolknoopjes en pekdraad met elkaar te maken? Het heeft allemaal te maken met schoenen uit de Middeleeuwen. Op zondag 7 januari van 13-16u zal in het Amsterdams Historisch Museum een 'Middeleeuwse schoenmaakster' aan het werk zijn. Léonie Huisman, de schoenmaakster uit het Middeleeuwse stadje 'Gravendam' van het Archeon laat dan zien hoe honderden jaren geleden het eler werd bewerkt en hoe schoenen, tassen en andere spullen werden gemaakt. Ook zijn Middeleeuwse schoenen te zien, die tijdens opgravingen zijn gevonden in Amsterdam en tekeningen van Middeleeuwse leerbewerkers. En als je wilt mag je zelf ook een buideltasje maken. Amsterdams Historisch Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam. Inl 020-5231822. Prijs: toegangskaartje voor het museum, de schoenmaker is gratis.

Het betoverde Everzwijn

Er was eens een keizer die drie dochters had. Op een dag, als de keizer op reis is openen de drie prinsessen de deur van de verboden kamer. Ze weten dat hun vader dat ten strengste verboden heeft, maar ze kunnen hun nieuwsgierigheid niet langer bedwingen. Het is een prachtige kamer en op de grote tafel in het midden van de kamer ligt een boek waarop ze prinsessen hun eigen toekomst kunnen lezen...... Zondag 7 januari wordt om 15u in 't Voorkamertje, Jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden voor kinderen vanaf 7 jaar het Roemeense sprookje 'Het betoverde everzwijn' verteld. Toegang ƒ 5,- Res 071-5128658.

Fantasiebeesten

Badraven en badratten, bonte saurussen en rupsen, mieren, spinnen en vleermuizen zijn deze winter in de grond van De Spelerij in Dieren gekropen. NIet voor een winterslaap, maar om vast kennis te maken met de mensenwereld. In het ondergrondse theater kom je ze tegen, allemaal fantasiebeesten, soms een beetje eng, je kunt erin kruipen en dan lijk je zelf wel op zo'n vreemd dier. Alle beesten zijn gemaakt om later in het nieuwe gedeelte van De Spelerij, de W'Onderwereld te komen. Ook buiten in het speelpark en binnen in het technisch centrum 'De Uitvinderij' kan je op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 januari nog een kijkje nemen. Open 5 en 6 januari 10-17u en zo 7 januari 11-18u. De Spelerij/De Uitvinderij, Veldweg 5, Dieren. Inl 0313-413118.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker