Israel zwijgt over bezoek Van Mierlo

DEN HAAG, 4 JAN. Minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) heeft via de Nederlandse ambassade in Tel Aviv vooralsnog tevergeefs opheldering gevraagd aan de Israelische autoriteiten over een artikel in de Israelische krant Davar. Daarin kondigde de Israelische minister van binnenlandse veiligheid, Moshe Shahal, aan dat de politie Van Mierlo zal verhinderen het Palestijnse hoofdkwartier Orient House in Oost-Jeruzalem te bezoeken.

Van Mierlo en premier Kok zijn van 15 tot 18 januari in Israel, als onderdeel van een reis door het Midden-Oosten. Van Mierlo heeft al in maart bij de toenmalige Israelische minister van buitenlandse zaken Peres aangekondigd dat een bezoek aan Orient House op het programma stond. Als de Israelische autoriteiten het bezoek verhinderen betekent dit een radicale koerswijziging: het zou de eerste keer zijn dat een bezoek aan het Palestijnse hoofdkwartier wordt geblokkeerd.

Bezoeken aan het PLO-kantoor liggen in Israel gevoelig, omdat de autoriteiten deze beschouwen als een ondersteuning van de Palestijnse claim op Jeruzalem.Het Tweede Kamerlid Blaauw (VVD) maakte eind december vorig jaar al bezwaar tegen het voornemen van Van Mierlo. Van Mierlo antwoordde op zijn Kamervragen dat “het reeds geruime tijd gezamenlijk beleid van de Europese Unie is dat een minister van buitenlandse zaken van een lidstaat tevens een bezoek brengt aan Orient House”. De Franse minister van buitenlandse zaken De Charette bracht vorige maand nog een bezoek aan het PLO-kantoor, dat zonder incidenten verliep. In 1993 werd de toenmalige Nederlandse minister van buitenlandse zaken Kooijmans geen strobreed in de weg gelegd om Orient House te betreden.

In de marge van het staatsbezoek dat koningin Beatrix vorig jaar aan Israel bracht had Van Mierlo een ontmoeting met de Palestijnse minister voor 'Jeruzalem-zaken', Feisal Husseini. Het is niet gebruikelijk dat een staatsbezoek politiek wordt ingekleurd. De plaats van de ontmoeting werd dan ook angstvallig geheim gehouden om Israel zoveel mogelijk te ontzien.