Hulporganisatie beschuldigt bewind Rwanda van diefstal

NAIROBI/GBADOLITE, 4 JAN. De Franse afdeling van de hulporganisatie Médecins sans Frontières (MSF-France) heeft de Rwandese regering gisteren beschuldigd van diefstal. De Rwandese autoriteiten zouden op 21 december zestien voertuigen, en medicijnen en apparatuur met een waarde van 500.000 dollar (ongeveer 750.000 gulden) in beslag hebben genomen. De hulporganisatie heeft inmiddels een formeel protest ingediend bij de Rwandese autoriteiten over de confiscatie. Een woordvoerder van de Rwandese regering heeft vanmorgen de beschuldiging tegengesproken.

MSF-France is een van de 38 internationale hulporganisaties die vorige maand van de Rwandese autoriteiten te horen kregen dat ze hun activiteiten in Rwanda moeten beëindigen. Volgens de regering in Kigali hadden deze organisaties bij hun werk Rwandese wetten overtreden en zich niet op de juiste wijze bij de autoriteiten laten inschrijven.

Volgens de organisaties zelf ging het om een wraakactie van de regering in Kigali. Deze zou de aanhoudende kritiek van de organisaties op de situatie van de rechten van de mens in Rwanda beu zijn en daarom besloten hebben om deze het werken onmogelijk te maken. Veel van de 38 organisaties hebben hun zetel in Frankrijk. Dat land werd in de burgeroorlog in Rwanda algemeen gezien als een bondgenoot van de regering van Hutu-extremisten die in april vorig jaar aan de macht kwamen en enkele maanden later werden verslagen door het Rwandese Patriottische Front (RPF). Het vooral uit Tutsi's bestaande RPF domineert de huidige Rwandese regering. De Zaïrese president, Mobutu Sese Seko, heeft er gisteren in toegestemd om de wapens en de apparatuur die Hutu-soldaten bij hun vlucht naar Zaïre neenamen, terug te geven aan de huidige Rwandese autoriteiten. Mobutu deed deze toezegging tijdens een onderhoud met de Rwandese minister van buitenlandse zaken, Anastase Gasana, in zijn paleis in Gbadolite. Onder de wapens die de soldaten mee naar Zaïre namen, bevinden zich vier helikopters en 25.000 snelvuurwapens. Tijdens de burgeroorlog in Rwanda stond Mobutu bekend als een bondgenoot van de regering van Hutu-extremisten. (AP, AFP, Reuter)