Huis van dr. Gachet aangekocht

ROTTERDAM, 4 JAN. Het huis van Paul-Ferdinand Gachet, de arts van Vincent van Gogh in Auvers-sur-Oise, is aangekocht door het departement Val d'Oise. Het departement wil het huis,dat niet ver van Parijs ligt, inrichten als studie- en documentatiecentrum over de in 1890 overleden schilder. De erfgenamen van de arts boden het huis, dat in 1991 de status van monument kreeg, ruim een jaar geleden te koop aan voor een prijs van 2 miljoen Franse franken (ca 650.000 gulden). Gachet kocht het huis in 1872 en maakte er een ontmoetingsplaats van kunstenaars van. Cézanne (die het huis vier keer schilderde) kwam op bezoek, evenals Renoir, Pisarro en Daumier. Van Gogh schilderde er het Portret van dr. Gachet dat in 1990 op een veiling in New York voor het recordbedrag van 135 miljoen gulden werd verkocht. (DPA)