Herzog: nationale herdenkingsdag nazi-slachtoffers

BONN, 4 JAN. De Duitse bondspresident, Roman Herzog, wil een nationale herdenkingsdag instellen voor de slachtoffers van de nazi-terreur. De herdenking zou moeten worden gehouden op 27 januari, de dag van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz, waar meer dan een miljoen mensen, van wie de meeste joden, omkwamen in de gaskamers. Tot dusver bestond in Duitsland niet zo'n dag. Wel werd vorig jaar de vijftigste verjaardag van de bevrijding in 1945 herdacht.

“Herdenking moet niet ophouden”, aldus Herzog gisteren in een verklaring. “Zij moet toekomstige generaties eraan herinneren om oplettend te zijn”. De herdenkingsdag zal geen vrije dag worden, maar volgens Duitse regeringsfunctionarissen moet de Herdenkingsdag van de Slachtoffers van het Nationaal-Socialisme zal heten een gelegenheid zijn voor scholen en universiteiten zich op het nazi-verleden te concentreren en voor het parlement om aandacht te geven aan de slachtoffers van de nazi-terreur.

De leider van de Duitse joodse gemeenschap, Ignatz Bubis, deed de suggestie voor de instelling van een nationale herdenkingsdag al tijdens een toespraak ter herdenking van de holocaust, in april van vorig jaar, bij het voormalige concentratiekamp Bergen Belsen. (AP)