Groko verkocht aan Deens bedrijf

Groko, producent van ingevroren groenten te Zundert, eigendom van het Amerikaanse Campbell Soup Company, krijgt een nieuwe eigenaar. Het bedrijf is gekocht door het Deense Danisco voor omgerekend 72,6 miljoen gulden (254 miljoen Deense kroon).

Groko heeft een jaaromzet van 90 miljoen gulden. De ingevroren groenten komen op de markt onder de merknaam Groko en als huismerken van onder meer Albert Heijn en het Duitse Aldi. Van de produktie blijft ongeveer 35 procent in Nederland, 45 procent gaat naar Duitsland en 20 procent naar andere Europese landen.

Over het op 30 juni 1995 geëindigde boekjaar, boekte Groko een winst na belastingen van ongeveer 6,5 miljoen gulden. Groko heeft ongeveer 300 werknemers.

Danisco produceert dranken, voedingswaren en verpakkingen. Inclusief de nieuwe aanwinst behaalt Danisco Food ongeveer 450 miljoen omzet in diepvriesgroenten. Daarmee zou de producent bij de tien grootste bedrijven in de Europese branche gaan horen. Danisco, genoteerd aan de effectenbeurs van Kopenhagen, heeft in Nederland drie bedrijven in Sint-Maartensdijk, in Culemborg en in Barendrecht.