Gouden Ganzeveer voor H.J.A. Hofland

AMSTERDAM, 4 JAN. De journalist en schrijver H.J.A. Hofland krijgt de Gouden Ganzeveer 1996, de jaarlijkse culturele prijs van de Koninklijke Nederlandse Uitgeversbond (KNUB). Het bestuur van de KNUB heeft de prijs aan Hofland toegekend wegens 'zijn uitzonderlijke bijdrage in de vorm van zijn activiteiten en publikaties op het terrein van het Nederlandse cultuurbezit'.

Hofland (1927) ging na zijn studie politicologie werken bij het Algemeen Handelsblad in Amsterdam, waarvan hij in 1968 hoofdredacteur werd. Na de fusie van het Algemeen Handelsblad met de Nieuwe Rotterdamse Courant in 1970 was hij eerst een van de hoofdredacteuren van NRC Handelsblad, na 1972 werd hij commentator van deze krant. Sinds 1990 schrijft Hofland wekelijks twee columns in NRC Handelsblad en onder het pseudoniem S. Montag de zaterdagse rubriek Overpeinzingen. Tot Hoflands publikaties behoren onder meer de essaybundels Opmerkingen over de chaos, De élite verongelukt, Tegels Lichten en de verzameling reisverhalen De wording van het Wilde Oosten. Daarnaast publiceerde hij de romans De Alibicentrale, Man van zijn eeuw en Het diepste punt van Nederland en maakte hij televisiedocumentaires.

De Gouden Ganzeveer werd als prijs ingesteld bij het 75-jarig jubileum van de Koninklijke Nederlandse Uitgeversbond in 1955. Eerder werd de prijs toegekend aan onder meer Prof. dr. J. Tinbergen, Prof. dr. L. de Jong, Het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad en Dr. A. Lehning. De Gouden Ganzeveer 1996 zal op 5 februari worden uitgereikt door de Burgemeester van Amsterdam, mr. S. Patijn.