Geen opera in Vondelpark-kerk

AMSTERDAM, 4 JAN. Het plan voor de vestiging van een operatheater in de voormalige Parkkerk aan de Gerard Brandtstraat bij het Amsterdamse Vondelpark, is van de baan. De ParkOpera NV, vernoemd naar de kerk, kan de huur niet opbrengen. Initiatiefnemer F. Guntenaar van de Stichting Opera Mundi, wil de operawerkplaats nu op een andere lokatie in de stad onderbrengen. Voorstellingen kunnen eventueel worden gegeven in de verbouwde kerk, die eigendom is van het Amsterdams Monumenten Fonds. Het operatheater zou een capaciteit van zevenhonderd stoelen krijgen. Aanvankelijk zou de opera Aap verslaat de Knekelgeest (1980) van Peter Schat in het nieuwe operatheater worden gespeeld. Die productie van de Nationale Reisopera en de Stichting Opera Mundi gaat eind maart in de Stadsschouwburg in Utrecht in première. Na een tournee door het land, zou Aap als een open eindeproduktie in de ParkOpera te zien zijn. Dat betekent dat het stuk net zo lang zou worden gespeeld als er vraag naar was. Het blijft volgens Guntenaar het streven de opera na de toernee in Amsterdam uit te voeren. (ANP)