Flankspeler Hoekstra kreeg geen echte kans bij PSV

AMSTERDAM, 4 JAN. Een jaar of vier geleden verbaasde Ruud Gullit, toen nog in dienst van AC Milan, enkele Nederlandse verslaggevers op het trainingscentrum Milanello met de vraag: “Zeg, er schijnt bij PSV een echte linksbuiten door te breken. Ene Hoekstra of zo. Is dat niets voor het Nederlands elftal?”

Die ene Hoekstra heet van voren Peter en kwam net van het jeugdinternaat bij de Brabantse club. Hij had toen nog nauwelijks enige faam verworven in Nederland. Maar een jaar later kreeg Hoekstra, voor wie Ajax ongeveer vijf miljoen gulden over heeft, opnieuw een steunbetuiging uit die onverwachte hoek. PSV was voor de Champions League op bezoek geweest in het San Siro-stadion en had een kansloze nederlaag geleden. Frank Rijkaard en Marco van Basten waren geschrokken van het niveau van de Nederlandse kampioen, maar voor Hoekstra maakten ze een uitzondering. “Want hij zorgde tenminste nog voor wat aanvallende acties”, meende Van Basten.

Gullit, Rijkaard, Van Basten, Kieft (“Hoekstra behoort tot een uitstervend ras”), Gerets, Ronald de Boer, de echte vedetten spraken in de loop der jaren vleiend over de specifieke kwaliteiten van de flankspeler Peter Hoekstra, maar zijn trainers onderkenden die talenten niet. Hans Westerhof gaf zijn voormalige clubgenoot - Hoekstra is afkomstig van amateurclub ACV in Assen en vertrok op veertienjarige leeftijd naar het jeugdinternaat van PSV - nog de meeste kansen.

Onder zijn opvolger Aad de Mos verloor Hoekstra zijn basisplaats aan Boudewijn Zenden. Ondanks de uitspraak: “Hoekstra moet het boegbeeld worden van het jeugdinternaat”. Overigens kampte Hoekstra in die tijd ook met hardnekkige blessures. Dick Advocaat benutte hem hoogstens als teruggetrokken rechterspits. Een vernedering voor een voetballer met zo'n sterk linkerbeen. Maar op links ziet de Haagse oefenmeester meer heil in Phillip Cocu of Boudewijn Zenden.

Bij Ajax krijgt Hoekstra, die mogelijk op 14 januari debuteert tegen Willem II een nieuwe kans zich te onderscheiden als linksbuiten pur sang. Tot Marc Overmars begin volgend seizoen is hersteld van een ernstige knieblessure heeft Hoekstra slechts concurrentie te duchten van de onervaren Dave van den Bergh uit het tweede team. Maar Van Gaal heeft al voor de kerst aangegeven dat een eventuele aankoop de voorkeur zal krijgen.

In Israel, waar Ajax komende week voor een trainingskamp verblijft, kan Hoekstra vast worden ingepast. Daar kan hij wennen aan het systeem en het strenge regime. Aangezien Hoekstra dit seizoen reeds verschillende malen bij PSV op de spelerslijst heeft gestaan in het UEFA-Cuptoernooi kan Ajax hem dit seizoen niet meer inzetten in de Champions League.

Peter Martin Hoekstra (geboren 4 april 1973, 1.92 meter, 82 kilo) speelde 88 duels voor PSV waarin hij 21 doelpunten maakte. Hij kwam twaalf keer uit voor Jong Oranje. Als zeventienjarige jongen moest hij in de trainingspartijtjes duelleren met de terriër Eric Gerets. Hij raakte gehard door de vlijmscherpe tackles en de harde ellebogen van de Belg. Ooit veroverde Hoekstra op de training met een schouderduw in zo'n gevecht de bal en vervolgens voelde hij een schop van achteren. “Ouwe lul”, beet Hoekstra de veteraan toe. Gerets zoontje stond die dag toevallig langs de lijn en de huidige oefenmeester heeft waarschijnlijk om die reden vijf weken geen woord meer gewisseld met de jeugdige linksbuiten. Tot Hoekstra het goedmaakte met een ansichtkaart.

Met Willy van der Kuylen trainde Hoekstra veel op traptechniek. De voormalige topscorer vond dat Hoekstra de zijlijn moest verlaten om, zoals Overmars dat tegenwoordig doet, in een korte draai uit te halen. Die oefeningen hadden succes. Zijn karakter kon Van der Kuylen niet veranderen. Hoekstra is een voetballer die af en toe een schouderklopje nodig heeft. Als hij bij PSV een slechte dag had, zeiden zijn medespelers hem de volgende morgen niet eens meer gedag.

Ook de benadering van De Mos en Advocaat was desastreus voor zijn zelfvertrouwen. Na de laatste zomervakantie liet hij doorschemeren weg te willen bij PSV. Hij had toen al een gesprek achter de rug met Louis van Gaal. Zijn relatie met Advocaat werd er niet beter door. De mentaal zwakke Hoekstra zal bij Ajax veelvuldig een kans moeten krijgen wil hij het maximale rendement opleveren.

Hoekstra is wéér een produkt van PSV's jeugdinternaat dat geen kans heeft gekregen in Eindhoven. En pas de tweede PSV'er die het rood-witte Ajax-shirt om zijn schouders laat glijden. Gert Bals ging hem in de jaren zestig voor. Veertien spelers, onder wie Gerald Vanenburg, Ronald Koeman, Sören Lerby, Frank Arnesen en Jan Wouters speelden eerst in De Meer en later in hun loopbaan voor PSV. Ajax betaalde een flinke transfersom voor een speler die over een paar jaar wellicht voor niets naar het buitenland vertrekt. Maar als straks de Champions League niet opnieuw wordt bereikt, is de schade voor de Europees kampioen groter.

    • Erik Oudshoorn