DRIEKLEURIGE CHOCOLADEMOUSSE

Dit nagerecht voor chocoholics lijkt misschien ingewikkeld, maar is toch vrij eenvoudig te maken. Maak het een dag van tevoren als u tijd wilt besparen en garneer het desgewenst met witte chocoladekrullen.

Voor zes personen:

witte chocolademouse:

100 gram witte chocolade, gehakt

4 eetlepels slagroom

45 gram boter, op kamertemperatuur

2 eieren, gescheiden, op kamertemperatuur

1 theelepel fijne tafelsuiker

Melkchocolademousse:

100 gram melkchocolade, gehakt

4 eetlepels slagroom

30 gram boter, op kamertemperatuur

2 eieren, gescheiden, op kamertemperatuur

2 theelepels fijne tafelsuiker

Pure-chocolademousse:

100 gram pure chocolade, gehakt

4 eetlepels slagroom

15 gram boter, op kamertemperatuur

2 eieren, gescheiden, op kamertemperatuur

2 theelepels fijne tafelsuiker

Maak eerst de witte-chocolademousse. Doe de stukjes witte chocolade en de slagroom in de bovenkant van een au-bain-Marie-pan en zet die boven heet, maar niet sudderend water. Verhit het mengsel onder af en toe roeren tot het bijna gesmolten is. Neem de bovenste pan van het vuur en klop het mengsel glad. Klop vervolgens de boter tot een glad mengsel. Voeg één voor één de eierdooiers toe en klop goed na elke toevoeging. Klop de eiwitten tot zachte pieken. Voeg de suiker toe en klop de eiwitten tot stijve, maar niet droge pieken. Schep circa een kwart van het eiwit door het chocolademengsel tot alles goed gemengd is. Schep vervolgens de rest van het eiwit door het chocolademengsel tot alles goed gemengd is. Verdeel de witte-chocolademousse over zes glazen kommetjes van circa twee deciliter inhoud en strijk de bovenkant glad. Zet de mousse circa één uur in de koelkast of tot hij bijna stevig aanvoelt. Maak de melkchocolademousse op dezelfde manier als de witte-chocolademousse. Schep de melkchocolademousse over de witte mousse en strijk de bovenkant glad. Zet de kommetjes terug in de koelkast en laat dertig tot veertig minuten staan tot de mousse bijna gestold is. Maak de pure-chocolademousse op dezelfde manier als de witte-chocolademousse. Schep de pure-chocolademousse over de melkchocolademousse en strijk de bovenkant glad. Zet de kommetjes circa anderhalf uur terug in de koelkast tot de mousse stevig aanvoelt. Dek de kommetjes af met plastic folie en bewaar tot twee dagen in de koelkast.

    • Kim Maclean