Dijkstal bepleit betere politie op de Antillen

WILLEMSTAD, 4 JAN. Verbetering van de politie-opleiding zal bijdragen aan een groter gevoel van veiligheid in de Antilliaanse gemeenschap. Deze overtuiging vertolkte minister Dijkstal (binnenlandse zaken) dinsdag, op de eerste dag van zijn werkbezoek van ruim een week aan de Nederlandse Antillen en Aruba op Curaçao, bij de bekendmaking van nauwere samenwerking tussen zijn ministerie en dat van de Antilliaanse minister Pedro Atacho van Justitie.

Dijkstal was ook te gast bij de Nederlands-Antilliaanse Politiebond (NAPB), waar een eerste kadercursus van start ging. Volgens minister Dijkstal is het voor de democratie nodig dat ook de werknemersorganisaties kwaliteit in huis hebben en hun verantwoordelijkheden kennen en leren dragen. De minister spoorde verder de vakbond aan kritisch te blijven ten aanzien van de regeling van de rechtspositie.

Minister Dijkstal en zijn collega Atacho hebben ook afspraken gemaakt voor aanvullende opleidingen voor politiepersoneel en managementcursussen voor leidinggevenden. De Antilliaanse bewindsman zei ervoor te zorgen dat in de bestaande opleidingen, die vooral technische vaardigheden omvatten, ruimte zal worden geschapen voor het bijbrengen van sociale vaardigheden bij de moderne politie-functionaris.

Over de problematiek van Antilliaanse jongeren zei Dijkstal een toelatingsregeling voor deze probleemjongeren te gemakkelijk te vinden. Hij verwacht meer van de speciale 'task force' die de jongeren op de Antillen en in Nederland “in een zo vroeg mogelijk stadium bijstaat”. “Bij ons schort het nog aan de organisatie ervan, aan Antilliaanse kant springt de centrale overheid nu bij, wat mij een goede zaak lijkt”, aldus de minister in Willemstad.