Bosnische Serviërs laten drie gevangen burgers vrij, 13 vast

SARAJEVO, 4 JAN. Bosnische Serviërs hebben vanochtend drie burgers vrijgelaten die zij sinds meer dan een week gevangen hielden in een Servische buitenwijk van Sarajevo. De drie werden overgedragen aan een vertegenwoordiger van de NAVO-vredesmacht IFOR, nadat een eerdere vrijlating gisteren niet doorging.

De Bosnische Serviërs houden nog dertien niet-Servische burgers vast, onder wie twee kinderen jonger dan zeven jaar. De burgemeester van Ilidza, de wijk waar de niet-Serviërs werden aangehouden op weg naar of van Sarajevo, heeft gezegd de dertien te willen “berechten” omdat zij zich tijdens het driejarige beleg van Sarajevo schuldig zouden hebben gemaakt aan “illegale zaken als brandstofsmokkel en autodiefstal”.

De ontvoering heeft geleid tot een controverse tussen de Bosnische regering en IFOR. Volgens de regering moet IFOR toezien op de in de akkoorden van Dayton bepaalde vrijheid van beweging voor alle inwoners van Bosnië. Volgens IFOR is dat eerder werk voor de internationale civiele politiemacht in oprichting. Desondanks hebben NAVO-bevelhebbers en de Verenigde Staten druk op de Bosnische Serviërs uitgeoefend om de zestien gevangenen te laten gaan. De VS hebben de Servische president, Milosevic, gezegd de detentie “absoluut onaanvaardbaar” te vinden. De Bosnische regering heeft burgers gewaarschuwd om niet zonder militair escorte te reizen. Carl Bildt, die leiding moet geven aan de internationale inspanningen voor de wederopbouw van Bosnië, noemde een vrij personenverkeer gisteren “een essentiële voorwaarde” voor een permanente vrede. Bildt, oud-premier van Zweden, verdedigde zich gisteren tegen kritiek dat de operatie onder zijn leiding te traag op gang komt. Bildt kwam woensdag aan in Sarajevo. Zijn hoofdkwartier daar moet nog worden ingericht en bemand. Volgens Bildt zijn de “aanloopproblemen” van de Bosnische wederopbouw te wijten aan geldgebrek. “We hebben nog geen dollar gekregen.” Alleen de Europese Unie heeft een bedrag van 13,6 miljoen dollar toegezegd. IFOR beschikt over een budget van miljarden dollars.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei gisteren dat Bildt “bevredigend” had geantwoord op de kritiek en “na zijn kerstvakantie nieuwe energie aan de dag heeft gelegd”. Een Italiaanse IFOR-soldaat is vanochtend vroeg in Sarajevo gewond geraakt door een kogel in de arm. De soldaat bewaakte IFOR-voertuigen in de noordelijke wijk Vogosca, die onder Servisch bestuur staat. Gisteren raakten twee Britten gewond toen zij in Sarajevo op een niet-geëxplodeerde granaat of een landmijn stuitten. (Reuter, AFP)