Beloning VS voor aanhouding van opiumkoning Birma

BANGKOK, 4 JAN. De Verenigde Staten hebben een beloning van twee miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot de aanhouding en veroordeling van de Birmese opiumkoning Khun Sa. Dat heeft een functionaris van de Amerikaanse ambassade in Thailand vandaag gezegd.

Niet bekend

Khun Sa is in de VS bij verstek veroordeeld wegens handel in drugs. Vanuit zijn hoofdkwartier in Birma controleerde hij de helft van de produktie van opium in de provincie Shan. Shan ligt in de zogeheten Gouden Driehoek, een regio in het grensgebied tussen Birma, Thailand en Laos waar op grote schaal papaver wordt verbouwd. Papavers zijn de grondstof van opium waarmee heroïne kan worden gemaakt. Volgens Amerikaanse functionarissen komt zestig procent van de heroïne die in de VS wordt verkocht, uit Birma.

Woordvoerders van een rebellenbeweging die strijd voor de onafhankelijkheid van de Karen-minderheid in Birma voert, vrezen dat de overgave van Khun Sa de weg vrij maakt voor een offensief van het leger. Zij melden dat het leger recent dorpen van de Karen hebben vernietigd en voedselvoorraden in brand hebben gestoken. Dorpsbewoners zouden zijn gedwongen, op straffe van de dood, te verhuizen naar werkkampen.

De Karen voeren al anderhalf jaar vredesbesprekingen met het militaire bewind. Vertegenwoordigers van de Karen hebben gezegd een wapenstilstand niet voldoende te vinden maar te streven naar een “echte vrede”. Het regime in de hoofdstad, Rangoon, sloot eerder een wapenstilstand met rebellenleiders van een andere etnische groep, de Karenni. Ondanks deze wapenstilstand zijn opnieuw gevechten uitgebroken tussen het leger en Karenni-strijders omdat het leger de wapenstilstand zou hebben geschonden. Sinds december zijn bij deze gevechten meer dan dertig doden gevallen, zo meldt de grenspolitie van het buurland Thailand. (AP, Reuter)