Beleggers laten Robecofondsen links liggen

ROTTERDAM, 4 JAN. De twee grootste internationaal beleggende aandelenfondsen van de Robeco Groep, Rolinco en het vlaggeschip Robeco zelf, zijn vorig jaar per saldo vermogen kwijt geraakt doordat ontevreden beleggers hun aandelen verkochten.

“Er was sprake van een bescheiden uitstroom van geld”, zo zegt een woordvoerder van het concern, die voor cijfers verwijst naar de jaarverslagen van de fondsen, die nog gepubliceerd moeten worden.

Ondanks de dalingen bij Robeco en Rolinco heeft de Rotterdamse Robeco Groep vorig jaar het beheerde vermogen met 6 miljard gulden uitgebreid tot 74,4 miljard gulden. Deze nieuwe inleg ging vooral naar de zogeheten geldmarktfondsen, die hun middelen op korte termijn vrijwel risicoloos beleggen. De geldmarktfondsen stegen met 3,5 miljard gulden tot 15,3 miljard, zo heeft Robeco gistermiddag bekend gemaakt. In deze categorie is de spaarbank Roparco de grootste. Vorig jaar steeg het ingelegde vermogen bij Roparco met 0,6 miljard gulden naar 10,1 miljard gulden.

Bij de aandelenfondsen is het belegde vermogen “licht” toegenomen tot 18 miljard gulden. Rolinco behaalde een rendement van 8,4 procent. “Na een tegenvallend eerste halfjaar toonde het tweede halfjaar een duidelijk positief resultaat”, zo meldt Robeco.

De beste prestatie bij de aandelenfondsen kwam van RG Hollands Bezit, dat louter in Nederlandse aandelen belegt. Het resultaat van dit fonds was 15,6 procent. Dit jaar verwacht Robeco dat de opwaartse trend op de financiële markten aanhoudt, al houdt de groep wel rekening met met tussentijdse koerscorrecties gezien de sterke stijging op de beurs van Wall Street het afgelopen jaar. Belangrijkste factor voor het gunstige klimaat is het door Robeco verwachte lage niveau van de korte rente, die “beleggen in financiële waarden en onroerend goed aantrekkelijker maakt.”

Bij Robeco steeg het door andere institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, toevertrouwde vermogen met 1,5 miljard gulden naar 9,3 miljard. Het vermogen van het vastgoedfonds Rodamco, dat op basis van de beurskoersen een negatief rendement van 1,2 procent haalde, was 12 miljard.

Het Delta Lloyd Investment Fund, dat gisteren eveneens met cijfers kwam, wist de wereld beurzenindex (12 procent groei) wel te verslaan. Het rendement was 14 procent, terwijl het aantal aandelen met een kwart steeg. Het fondsvermogen was eind vorig jaar 1,35 miljard gulden.