Autofabrieken: 100.000 Duitse banen weg

FRANKFURT, 4 JAN. Tot het jaar 2000 zullen in de Duitse automobielindustrie nog eens 100.000 arbeidsplaatsen verdwijnen. Dat is het gevolg van maatregelen om de produktiviteit flink te verhogen. Dat zei Kunibert Schmidt, algemeen directeur van de branchevereniging VDA, woensdag. In de afgelopen vijf jaar is het aantal banen in deze voor Duitsland belangrijke bedrijfstak met 150.000 gedaald tot 650.000. De Duitse autofabrikanten streven een verbetering van de produktiviteit van 30 procent na. Dat doel zal zeker niet door extra vraag uit Duitsland bereikt kunnen worden, aldus Schmidt. Van de export verwacht de VDA-directeur ook geen al te hoge verwachtingen. Zijn vereniging rekent in de komende vijf jaar op een groei van de wereldafzet van personenauto's met 7 miljoen tot 42 miljoen stuks. Maar slechts een derde van deze toename zal in Noord-Amerika, West-Europa en Japan tot stand komen. Wiilen de Duitse fabrikanten profiteren van de snel groeiende markten, dan zullen zij hun wagens ter plekke moeten produceren. Verder gaan Duitse autofabrikanten steeds meer onderdelen in het buitenland kopen omdat deze door de hoge koers van de Duitse mark relatief goedkoper worden. Vijf jaar geleden lag het aandeel van de onderdelen uit het buitenland op 25 procent. Het afgelopen jaar is dat toegenomen tot 30 procent en tegen de eeuwwisseling zal tot 40 procent zijn opgelopen, aldus de VDA. “Elk procentpunt onderdelen dat niet in Duitsland is ingekocht, kan in ons land 10.000 banen kosten”, aldus Schmidt. (DPA)