Activist

JERUZALEM, 4 JAN. De Palestijnse activist voor de mensenrechten Bassam Eid is gisteren na een detentie van 24 uur door een Palestijnse veiligheidsdienst vrijgelaten. Eid werd dinsdag opgedragen zich te melden bij een gevangenis in de autonome Palestijnse stad Ramallah. Daar werd hij vastgezet, maar tegen hem werd geen aanklacht ingediend en hij werd niet ondervraagd. Eid werd vrijgelaten na tussenkomst van de Palestijnse leider Yasser Arafat die daarmee reageerde op protesten van de Israelische regering en de Israelische mensenrechtenbeweging B'tselem.

Eid heeft in het verleden openlijk kritiek geuit op de bestuursautoriteiten van de Palestijnse autonomie onder leiding van Arafat. Recent leidde hij protesten tegen de arrestatie door de Palestijnse politie van een journalist van het dagblad Al-Quds die geweigerd had een lovend artikel over Arafat op de voorpagina te plaatsen. (AFP, Reuter, AP)