ABN Amro koopt lease-bedrijf VS

AMSTERDAM, 4 JAN. ABN Amro's Amerikaanse dochter EAB (European American Bank) heeft American Equipment Leasing (AEL) gekocht. AEL heeft een leaseportefeuille van circa 160 miljoen dollar, ongeveer 257 miljoen gulden, en is daarmee een middenmoter in de branche in de VS. AEL zal als onafhankelijke dochteronderneming van EAB werkzaam zijn. De onderneming is actief in alle vijftig staten met zwaartepunten in New York, California, Texas, Florida en Pennsylvania, waar ook het hoofdkantoor is gevestigd. AEL least onder meer apparatuur, advocatenkantoren en golfbanen. In oktober 1994 wist EAB, dat zijn hoofdkantoor heeft op Long Island in New York, zijn positie op lease-gebied al te versterken door de aankoop van Wasco Leasing. EAB telt 86 vestigingen, voornamelijk in de staat New York. Over de eerste negen maanden van 1995 boekte EAB een nettowinst van 85,5 miljoen dollar, 30 procent meer dan in de vergelijkbare periode in 1994. Het balanstotaal bedroeg eind september 7,9 miljard dollar. (ANP)