Yasser Arafat wijkt voor kritiek waarnemers EU

TEL AVIV, 3 JAN. De verkiezingscampagne voor het Palestijnse presidentschap en het Palestijnse parlement is vandaag officieel begonnen op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook en in het oostelijke deel van Jeruzalem. Daarmee heeft het centrale Palestijnse verkiezingscomité gehoor gegeven aan de scherpe kritiek die Carl Lidbom, het hoofd van de waarnemers van de Europese Unie bij de Palestijnse verkiezingen, gisteren uitte op het uitstel van de verkiezingscampagne.

Volgens Lidbom kwam daardoor een vraagteken te staan achter het democratische karakter van deze eerste Palestijnse verkiezingen. De Palestijnse leider Yasser Arafat is gezwicht voor deze kritiek wegens de negatieve weerslag daarvan in de Westerse wereld en met name op de internationale donors.

Drie vooraanstaande activisten uit Gaza van de moslim-fundamentalistische beweging Hamas hebben zich kort nadat ze zich als kandidaat in de verkiezingen hadden aangemeld, weer teruggetrokken. Uit een gisteren door hen uitgegeven verklaring blijkt dat het drietal zich onder druk van de Hamas-leiding in Soedan uit de Palestijnse verkiezingsstrijd heeft teruggetrokken. “We geloofden dat we met deelneming aan de verkiezingen de islam en het vaderland zouden dienen. Maar als gevolg van de uitbarsting van verwarring in islamitische kringen hebben we in weerwil van onze overtuiging onze kandidaatstelling teruggenomen”, werd in deze verklaring gezegd. Hamas houdt echter acht minder bekende kandidaten als onafhankelijke kandidaten in de verkiezingsstrijd.

In totaal hebben zich meer dan 700 Palestijnen kandidaat gesteld voor het 88 leden tellende Palestijnse parlement. Volgens het Palestijnse verkiezingscomité hebben zich meer dan een miljoen Palestijnen als kiesgerechtigden laten registreren, van wie 76.400 in Jeruzalem. Van de Jeruzalemse kiezers bezitten 49.000 een Israelische identiteitskaart. Volgens het Israelische ministerie van binnenlandse zaken is het aantal Palestijnse kiezers in Jeruzalem schromelijk overdreven en is er sprake van dubbele inschrijving.

Een in Oost-Jeruzalem verschijnend blad meldt dat 75 procent van de kandidaten voor het parlement als 'onafhankelijk' de verkiezingsstrijd ingaat, terwijl de rest in twaalf Palestijnse groepen, waarvan Al-Fatah de grootste is, meedoet. In de Gazastrook en in Ramallah presenteren zich twee 'groene' Palestijnse partijen, die zich laten inspireren door de politieke filosofie van 'groenen' in West-Europa. Volgens de Palestijnse pers zijn er meer vrouwelijke kandidaten dan mannen in Jeruzalem, Ramallah en Tulkarem. In Ramallah neemt de 72-jarige Palestijnse Samiha Khalil het met een 'anti-Oslo'-programma op tegen Arafat voor het presidentschap.