Werkgevers in Duitsland willen loon naar winst

HAMBURG, 3 JAN. De Duitse werkgevers stellen een ingrijpende hervorming voor van de beloningsstructuur in hun land. Het salaris moet onder meer afhankelijk worden gemaakt van de winst van ondernemingen en worden gerelateerd aan individuele prestaties. Dat heeft voorzitter Klaus Murmann van het Duitse werkgeversverbond (BDA) gisteren verklaard.

Zijn voorstel komt in een periode waarin werkgevers en werknemers zich voorbereiden op 'het bondgenootschap voor werk' tussen werknemers, werkgevers en overheid. De vakbonden hebben de jongste plannen van de werkgevers in een eerste reactie als 'reactionair' van de hand gewezen.

Murmann stelt dat zijn idee gericht is op het behoud van werkgelegenheid in Duitsland. Steeds meer bedrijven plaatsen produktie over naar het buitenland om daar onder meer te profiteren van de lagere lonen. Om deze vermindering van werkgelegenheid tegen te gaan is volgens de werkgeversvoorzitter “een radicale koerswijziging in het loonbeleid nodig”.

Behalve over de arbeidstijd willen de werkgevers daarom ook over de loonkosten met de werknemers spreken. Kostenverlaging is anders voor een bedrijf alleen mogelijk door het aantel personeelsleden in te krimpen, aldus Murmann.

De werkgeversvoorzitter kwam gisteren met een loonstelsel dat is opgebouwd uit drie schalen. De eerste betreft een vast minimumloon dat onder het huidige cao-loon moet liggen. Daarboven kan een toeslag komen die afhankelijk is van de financiële resultaten van de onderneming. Daarnaast kan een werknemer een individuele prestatietoeslag verdienen waarover het bedrijf beslist aan de hand van het werk dat elk personeelslid aflevert. “Hard werkende mensen zouden meer geld moeten krijgen en luie mensen minder”, zei Murmann.

Het voorstel van de werkgevers kwam op dezelfde dag dat Bernhard Jagoda, de voorzitter van het Duitse arbeidsbureau, een groei van het aantal werklozen tot 4 miljoen voorspelde. Deze piek zal onvermijdelijk zijn, als het strenge winterweer niet duidelijk zachter wordt, zo stelt hij. In november zaten bijna 3,6 miljoen Duitsers zonder baan. Dat getal is volgens schattingen van de Duitse vakcentrale DGB in december opgelopen tot 3,75 miljoen.

Het verbond van Duitse werklozen heeft felle kritiek geuit op de politici. Zij hebben hun houding in de strijd tegen de werkloosheid verslapt, aldus werklozenvoorzitter Klaus Grehn. Volgens hem bevindt de politiek zich in een dal wat vernieuwing betreft. Zijn aantijgingen volgen op de nieuwsjaarsrede van bondskanselier Helmut Kohl. Eind vorige week gaf bondskanselier Kohl al aan dat de grootste uitdaging voor Duitsland het terugdringen van het leger werklozen zal zijn Ondanks een te verwachten herstel van de Duitse economie. De regering in Bonn is van plan deze maand een pakket maatregelen bekend te maken om de werkloosheid terug te dringen. (ANP/DPA)