WARME KIPPEMELK

Zodra er ijs was schaatse ik als kind op een vijver in de buurt van ons huis. Mijn moeder speelde dan voor koek-en-sopie en bracht tussen de middag iets warms en voedzaams naar het ijs. Vaak was dat een plastic shaker gevuld met wat Fransen lait de poule noemen. Zij noemde dat altijd 'kippemelk' en dat is het voor mij gebleven: warme melk met suiker en een geklutst eitje. Ik was dol op dat zachte, zoete eiersmaakje.

Laatst heb ik het nog eens gemaakt om een opkomende honger te stillen en de kou uit mijn ledematen te verdrijven. Een drupje Cognac erdoor zou een aardige variant kunnen zijn. Wie zich aan deze warme eierdrank wil wagen, klopt per persoon krap 1 deciliter koude melk tezamen met een eierdooier en een eetlepel suiker in een pannetje op het vuur tot de kippemelk heet en schuimig is. Niet laten koken, niet over salmonella praten en niet treuzelen met opdrinken.

1 eetlepel ciderazijn

3 eetlepels olijfolie

    • Florine Boucher