'Veel bejaarden glijden uit als ze hun hond uitlaten'

De gladheid kan voor minder mobiele mensen grote gevolgen hebben. Bejaarden kunnen en durven bijvoorbeeld vaak niet naar buiten en krijgen soms ook minder bezoek. Veel mensen vallen als ze toch het huis uit gaan om hun huisdier uit te laten.

DEN HAAG, 3 JAN. De 86-jarige C. den Dunk wijst trots naar zijn enorme diepvries in de keuken. “We hebben alles in huis, een flinke voorraad. Ik heb veertien dagen geleden ingekocht en brood kun je invriezen. Alleen vers spul missen we.”

Den Dunk woont met zijn 81-jarige vrouw in een aanleunwoning bij bejaardencentrum 'Uiterjoon' in Scheveningen. Hij is een van de duizenden bejaarden de afgelopen week het huis niet uit zijn geweest. “Het is allemaal wat stiller dan normaal, dat is wel jammer. We waren kerst en oud en nieuw met z'n tweeën, de familie is niet langs geweest.” Mevrouw Den Dunk: “De kinderen wonen allemaal verspreid in het land. Die vonden het ook te glad om langs te komen.” Ze zit verveeld voor haar uit het raam te staren. Foto's met de vele kleinkinderen sieren de muren en het orgel in de hoek van de kamer.

Den Dunk: “Ik ga nu niet naar buiten toe. Ik heb buren gezien die toch op stap gingen. Die laten een taxi voorrijden maar gleden nog uit op de gladde stoep. De gemeente had hier ook zout moeten strooien, het depot is nota bene om de hoek.” Voor Den Dunk en veel van zijn buren in de andere aanleunwoiningen geldt overigens: gedeelde smart is immers halve smart. “Iedereen was hier alleen. We zijn dus gezellig bij elkaar gaan zitten, dat scheelt hoor. Daarnaast kunnen we nog gewoon kaarten en bingo spelen in de recreatiezaal.” De zaal is binnendoor bereikbaar.

Vele ouderen hebben de afgelopen feestdagen alleen en binnenshuis doorgebracht. De angst om uit te glijden op de gladde voetpaden is vooral bij hen groot. 'Zorgbemiddelaar' J. Groenveld van Thuiszorg Scheveningen bevestigt dat. “We hebben meldingen gehad die er normaal niet zijn. Bot- en beunbreuken. Zelfs mensen die op hun eigen balkon zijn gevallen.” Een arts van de gipskamer van ziekenhuis 'Leyenburg' in Den Haag meldt dertig botbreuken van bejaarden over de afgelopen week. “Opvallend is dat het in de meeste gevallen ging om mensen die het huis uit moesten om hun huisdier uit te laten.”Den Dunk: “We wonen in huisjes die alleen beschikbaar zijn op urgentie van de dokter. Alleen ouderen die lichamelijke klachten hebben mogen hier dus wonen. Dat betekent dat als wij vallen met deze gladheid, we ook gelijk iets breken. Daarom zijn we hier ook allemaal extra voorzichtig en gaan we met dit weer niet naar buiten.”

Maaltijdbezorgers hebben geen drukke week achter de rug. Een woordvoerder van het Meldpunt van Maaltijden, een organisatie die samen met de gemeente Den Haag speciaal bij ouderen maaltijden bezorgt, merkt op dat er zelfs opvallend veel afmeldingen voor maaltijden zijn geweest. “Waarschijnlijk omdat veel ouderen na de feestdagen bij hun kinderen zijn gebleven.” M. Mangu van de Unie van Vrijwilligers in Den Haag bevestigt dit. “We hebben er door de gladheid bewust op gelet. Maar er zijn beduidend minder aanvragen voor huisbezoeken dan normaal. Ik hoorde van het landelijk meldpunt dat een aantal vrijwilligers ook geen eten durfde te bezorgen door de gladde wegen. Die hebben toen de politie ingeschakeld om de maaltijden af te leveren.”

Den Dunk hoopt binnenkort weer een 'ommetje te kunnen maken': “Vroeger liepen we vaak langs het strand. Maar mijn vrouw heeft last van het hart. Als wij nu lopen moet ze direct weer zitten. Het is volgens mij ook nog nooit zo lang achter elkaar glad geweest. We moeten de weergoden maar afwachten. ”