Teleurstellend afscheid van topdraver Yellowa

PUTTEN, 3 JAN. Het afscheid van draver Yellowa is voor eigenaar en berijder Ton Blok uit Putten net als de eerste ontmoeting een grote tegenvaller geworden. Afgelopen zondag zou Yellowa, met een prijzengeld van ruim 1,1 miljoen gulden Nederlands topdraver, voor het laatst in actie komen. Tijdens de eindejaarsdrafshow op de winterbaan in Hilversum zou Yellowa draven tegen drie van zijn nakomelingen. Op de laatste dag dat de hengst mocht starten, moest de koers echter door de slechte weersomstandigheden worden afgelast. Sinds nieuwjaarsdag heeft Yellowa de leeftijdslimiet van 15 jaar bereikt.

“Het is overmacht. Meer heb ik er niet over te zeggen”, zegt de normaal zo spraakzame eigenaar. Toch kon Ton Blok het niet laten er een zinnetje aan toe te voegen. “Er zal over twee weken wel wat anders georganiseerd worden, maar de eenendertigste december kun je niet meer overdoen.”

De antiquair uit Putten kocht Yellowa in maart 1989. Het paard was acht jaar oud en presteerde diezelfde maand slecht in een draverij. De toenmalige eigenaar bood het te koop aan via een advertentie. Blok ging overstag zonder de hengst gezien te hebben. “Ik kocht hem puur op zijn geschiedenis”, blikt Blok terug op de kleinzoon van de befaamde Quicksilver S. “Met een prijzengeld van over de ton was hij zeker niet talentloos.”

Een risicovolle aankoop, vonden velen. Op achtjarige leeftijd hebben de meeste koerspaarden het wel gehad. Ook Blok twijfelde even toen hij zijn 'nieuwe' hengst een dag later te zien kreeg. “Hij was vrij klein en liep er niet zo mooi bij. Hij had in een modderig veldje gestaan”, zegt Blok. Zijn vrouw Anita vult snel aan: “Je schrok”. “Ja zo'n paard heeft natuurlijk wel íets gekost”, reageert Blok weer.

Maar al snel wist de nieuwe eigenaar dat hij het toch bij het rechte eind had. Nog geen dag later startte Yellowa in een koers in Alkmaar. Zijn uitstraling compenseerde zijn geringe postuur ruimschoots. De prestaties bleven niet lang achter. Een maand later zorgde Yellowa op Duindigt voor een verrassing door de topper Vriend te verslaan. In zijn eerste jaar in dienst van Blok liep Yellowa al meer prijzengeld bijeen dan in de voorgaande zes jaren van zijn loopbaan. De antiquair wil echter niet alle lof aan zichzelf geven: “Al vanaf het begin presteerde hij en toonde hij een enorme kracht en dadendrang op de baan. Dat kan niet aan een paar traininkjes van mij hebben gelegen.”

Blok trainde Yellowa zoals hij dat zelf vroeger deed als hardloper. In het begin van de jaren zestig werd de atleet Blok Nederlands kampioen op de 800 en 1.500 meter. Hij deed in de Veluwse bossen interval-trainingen met de hengst, variërend van 1.000 tot 3.500 meter. Ook de natuurrijke omgeving speelde volgens Blok mee in het succes van zijn paard: “Yellowa voelt zich hier thuis. En voor zo'n paard is trainen in een bos veel stimulerender dan gedwongen rondjes lopen op een baan. Op de baan komen ze steeds langs de uitgang en daar neigen ze elk rondje naar toe. In het bos kun je langere trajecten afleggen en heb je toch 'het naar huis gaan-idee'. Dat is ook een reden dat Yellowa het enige paard is dat op zo'n hoge leeftijd nog koerst. Als ze jaar in jaar uit op de baan moeten lopen, krijgen paarden natuurlijk veel sneller afkeer van hun werk.”

De atleet Blok besloot de drafwereld in te stappen na een blessure. Het alternatief voor atletiek vond hij in Hilversum: “Ik was een keer op het drafcentrum en zag die paarden. Ik dacht: 'Die doen precies hetzelfde als ik. Hardlopen om te winnen'.” Ook Yellowa kampte afgelopen jaar met blessures. Maar bij Blok was hij in goede handen. “Achteraf kan ik zeggen dat ik in mijn eigen sportcarrière te hard heb getraind, waardoor die niet lang duurde. Mijn paarden train ik ook hard. Maar door mijn ervaring voel ik bij hen aan wanneer het wat minder gaat en neem ik gas terug.” Yellowa was de laatste jaren steeds minder succesvol. In het topjaar 1990 verdiende de draver meer dan 430.000 gulden. Afgelopen jaar kwam hij niet verder dan 8.500 gulden. En toch was Yellowa nog niet op. In augustus liep de hengst in Duitsland nog zijn beste kilometertijd: 1.13,2 minuten.

Blok gunt Yellowa een rustige oude dag. “Hij hoort hier thuis”, verzekert hij. “Een hond doe je ook niet zomaar weg.” Uit zakelijk oogpunt kan de eigenaar ook nog een aardig centje verdienen door Yellowa op stal te houden. Blok verwacht dat zijn oogappel dit jaar ongeveer dertig keer als dekhengst in actie komt. Per daad zal de eigenaar daar duizend gulden rijker van worden.

    • Ellen Tax