Shell wil gedragscode voor 'jokkende' actiegroepen

ROTTERDAM, 3 JAN. Actiegroepen moeten een gedragscode opstellen waaraan hun activiteiten kunnen worden getoetst, omdat blijkt dat ze “vaak niet alleen een overdreven voorstelling van zaken geven, maar soms ook absolute onwaarheden verkondigen”.

Dat heeft de president-directeur van Shell Nederland, ir. Jan Slechte, gisteren in een nieuwjaarstoespraak gezegd. Hij noemde de aanvankelijke informatie die Greenpeace over het olie-opslagplatform Brent Spar heeft verspreid en veel van wat milieugroepen over Nigeria hebben gezegd duidelijke voorbeelden van absolute onwaarheden. “Op dit moment hebben we te maken met manipulatie rond Nigeria”, aldus Slechte. “Alleen Shell zou Nigeria, of in elk geval de Niger-delta, zwaar hebben vervuild. Verwoest, beweren sommigen zelfs. Anderen komen met verhalen als zou Shell met het Nigeriaanse leger samenspannen om de bevolking te onderdrukken. Allemaal uit de lucht gegrepen onzin.”

“In het verleden hebben velen uit de actiewereld er voor gepleit dat multinationals zich moesten onderwerpen aan internationaal afgesproken gedragsregels. Dat is inmiddels ook gebeurd. Het is de hoogste tijd dat ook actiegroepen zich gaan onderwerpen aan een gedragscode”, aldus ir. Slechte.

Greenpeace staat “niet per se afwijzend” tegenover het voorstel van Slechte, al vraagt een woordvoerder zich af “wat de toegevoegde waarde is”. Greenpeace wordt volgens hem al voldoende gecontroleerd door de publieke opinie en de media. “Wij zijn gebaat bij een zo goed mogelijke controle en het is een beetje goedkoop en onbeschoft met de vinger naar de ander te wijzen als jezelf je zaakjes niet in handen hebt.”

Het pleidooi voor een gedragscode voor grote ondernemingen is Greenpeace niet vergeten. Maar dat wil niet automatisch zeggen dat ook de milieubewegingen aan een gedragscode onderhevig moeten zijn, meent de woordvoerder. “Wij hebben een totaal ander doel dan bijvoorbeeld Shell. Greenpeace probeert te voorkomen dat bedrijven het milieu vervuilen en dat is een andere taak dan die van Shell, want dat is commercieel.”