Shell helpt

Actievoerders hebben vaak hulp nodig om na te gaan waar ze nu precies tegen zijn. In de Monty Python-komedie 'Life of Brian' wordt een joodse rebel in het bijbelse Israel betrapt door een Romeinse soldaat terwijl hij de opruiende leus 'Romeinen ga naar huis' op een muur kalkt. De leus staat er in het Latijn, maar, stelt de Romein verontwaardigd vast, totaal verkeerd gespeld. Hoofdschuddend staat de geïrriteerde bezetter de actievoerder bij met grammaticale uitleg, tot hij de juiste spelling ('Romani ite domum') te pakken heeft. “En nu honderd keer”, luidt het bevel.

En nu klaagt Shell dat Greenpeace allerlei aperte onjuistheden de wereld heeft ingestuurd over het bedrijf, eerst over het boorplatform de Brent Spar en toen over de vervuiling in Nigeria. Shell-topman J. Slechte vindt het hoog tijd worden voor een 'gedragscode' voor actievoerders. Hij heeft gelijk, die jongens moeten kennelijk nog steeds geholpen worden. Laat Shell dus een patrouille detacheren in het Greenpeace-hoofdkantoor met de juiste percentages vervuiling, gevaarlijke stoffen en milieuschade, om verdere ongelukken te voorkomen. “Zo. En nu honderd van die spandoeken.”

    • Sjoerd de Jong