'Serviërs laten drie gevangen burgers vrij'

SARAJEVO/PARIJS, 3 JAN. De Bosnische Serviërs hebben vanochtend drie moslims vrijgelaten die zij in een Servische wijk van Sarajevo sinds meer dan een week gevangen hielden. Dat heeft een Franse regeringswoordvoerder vandaag gezegd.

De Bosnische Serviërs erkenden vanochtend een aantal niet-Serviërs gevangen te houden. Volgens de Bosnische regering hebben zij in tien dagen mensen “ontvoerd”. Het zou gaan om gewone burgers die door de Servische wijk Ilidza vanuit of naar Sarajevo reden. Dragan Dragic, verantwoordelijk voor betrekkingen van de Bosnische Serviërs met de NAVO-vredesmacht IFOR, zei dat “een groep moslims, onder wie enkele mensen in uniform en een officier van de moslim-veiligheidsdienst, voor ondervraging is aangehouden”. Volgens Dragic waren ze “afgeweken van de voorgeschreven route” door de Servische wijk Ilidza. Hij zei dat de Bosnische regering de moslims in Sarajevo “manipuleert” door hen aan te moedigen de Servische wijken in te gaan.

Sarajevo heeft IFOR verweten niets te hebben gedaan tegen de ontvoeringen, die het bestempelt als schendingen van het vredesakkoord, omdat dat voorziet in bewegingsvrijheid voor alle burgers in heel Bosnië. IFOR, zo vindt de Bosnische regering, moet toezien op de naleving van het vredesakkoord waaronder begrepen vrij verkeer van personen. IFOR heeft daarom de taak de ontvoeringen te onderzoeken en te voorkomen.

IFOR voelt er weinig voor zich met de zaak bezig te houden. Dat ligt volgens de vredesmacht buiten het mandaat en zou eerder een taak zijn van de VN-politiemacht, die op poten wordt gezet door Carl Bildt, de speciale vertegenwoordiger van de VN in Sarajevo. Tot nu toe bevindt zich echter nog maar een handjevol VN-politiemannen in Sarajevo. Bildt komt pas later deze week na een kerstvakantie in Sarajevo aan. Zijn kantoren in het stadscentrum staan leeg en zelfs het huurcontract is nog niet getekend. Volgens een van zijn woordvoerders wordt de vertraging vooral veroorzaakt door financiële problemen. (Reuter, AP, AFP)