Resultaat Hoogovens staat onder druk van lagere groei in Europa

ROTTERDAM, 3 JAN. Het resultaat van Koninklijke Hoogovens (staal en aluminium) over de eerste zes maanden van 1996 zal lager zijn dan dat over de eerste helft van afgelopen jaar. De resultaten zullen onder druk staan door de afgezwakte groei in vooral West-Europa.

Dit blijkt uit de nieuwjaarsboodschap van bestuursvoozitter ir. M.C. van Veen. De Hoogovens-topman geeft niet aan aan in welke orde het resultaat de komende maanden zal teruglopen. Hij houdt wel vast aan de eerder gedane voorspelling dat de winst uit gewone bedrijfsuitoefening over geheel 1995 aanzienlijk boven het peil van 1994 zal uitkomen. Het staal- en aluminiumconcern haalde in '94 - na een aantal verliesgevende jaren - een onverwacht grote netto winst van 354 miljoen gulden.

Afgelopen september liet het bedrijf al weten dat het netto resultaat in de tweede helft van 1995 'duidelijk' lager zou zijn dan dat over de eerste zes maanden van het jaar toen er een winst werd geboekt van 303 miljoen gulden.

In november zei Van Veen dat er op de Europese markt sprake was van “een aarzeling in de vraagontwikkeling”. Die aarzeling werd zowel gevoeld bij Hoogovens' aluminium wals- en extrusieprodukten als bij de walsprodukten van staal. Van Veen schreef die tegenvallende vraag vooral toe aan hoge voorraden bij de klanten. Hij achtte het “volraken van de pijplijn” in de huidige conjunctuurfase niet ongebruikelijk en verwachtte dat deze situatie slechts van tijdelijke aard zou zijn. Over de verwachtingen voor 1996 liet Van Veen zich toen nog niet uit.

Vooral de aluminiumsector van Hoogovens had de afgelopen maanden last van de aarzelende vraag. Een aantal bedrijven draaide daardoor niet volledig bezet. In de staalsector zag Hoogovens wel kans de wat teruggelopen vraag te compenseren door extra export, onder andere naar de VS.