Restauratie Matisse in het openbaar

AMSTERDAM, 3 Jan. Het Stedelijk Museum in Amsterdam gaat De parkiet en de meermin van Henri Matisse in het openbaar restaureren. Restaurator André van Oort begint deze maand met het papieronderzoek.

Vanaf april is de opknapbeurt in de Matisse-zaal te volgen. De gemeente Amsterdam heeft toestemming verleend voor de restauratie. Het schilderij, met een geschatte waarde van veertig miljoen gulden, is anderhalf jaar niet te zien geweest. Het is voor Van Oort de tweede keer dat hij het werk onder handen neemt. Van 1974 tot 1978 voerde hij dezelfde ingreep uit, waarbij hij de papieren figuren van de bruin verkleurde achtergrond haalde. Daarna plakte hij de vormen op nieuwe wit papier. Doordat de restaurator veel werktekeningen heeft bewaard, duurt het werk nu naar verwachting twee jaar. Het museum spreekt niet van een restauratie, maar van onderhoud. De ingreep zal over een aantal jaren waarschijnlijk weer nodig zijn, omdat de papierverkleuring niet is tegen te gaan. De verbruining van de afgelopen achttien is ook onregelmatig. De parkiet en de meermin (La perruche et la sirene) dateert uit 1952/53. Het werk is meer dan zeven meter breed en drieëneenhalve meter hoog en bestaat uit zes panelen. In totaal bevat het honderdvijftig vormen, die ook weer uit losse stukken bestaan. Geen enkele vorm is gelijk aan een ander. Wel zijn er vijf basisfiguren te ontdekken: twee soorten bladeren, een granaatappel, een parkiet en een meermin. Van de vogel en de vrouwenfiguur is er maar één. De figuren zijn vrij egaal van kleur: blauw, rood, geel, donker- en lichtgroen, oranje en violet. (ANP)