Peter Kowald

Peter Kowald: Was da ist (FMP CD 62). Distr. BVHAAST

Roemrucht is het verhaal van J. Bernlef over een solo-concert van Tristan Honsinger in de jaren '70 waarbij hij de enige bezoeker was. Hij durfde zelfs niet naar het toilet omdat de cellist dan zou spelen voor een lege zaal. Ook contrabassisten zal iets dergelijks wel eens overkomen want ook hun instrument is als solo-vehikel impopulair, zeker in de jazz- en improvisatie muziek. Men klapt voor een bassist daarom meestal extra luid zodat hij in elk geval gesterkt weer naar huis kan.

Bassolo's op cd zijn alleen daarom al een goed idee. Men hoeft in zijn huiskamer niet als troost te klappen en als de aandacht even verslapt kan men zich rustig even vertreden zonder de solist voor het hoofd te stoten. De cd Was da ist van de Duitse contrabassist Peter Kowald leent zich uitstekend voor zo'n gespreide beluistering want er staan maar liefst 23 stukken op, elk alleen voorzien van een nummer. Daarbij is men, zelfs als men het toeval de nummers laat kiezen, verzekerd van goede muziek, want Kowald heeft heel veel in huis en weet die weelde mooi te doseren.

Achter elk nummer staat een helder idee, dat vervolgens aanstekelijk wordt uitgewerkt, niet speciaal voor basfreaks maar voor een ieder met oren. In het gestreken 'Part 2' regeren de dubbelgrepen, in het geplukte 'Part 5' is het spannen en ontspannen van de snaren het leidend idee, 'Part 14' past in het hoofdstuk 'bluesy jazz' en het slotnummer gaat over boventonen, compleet met bijpassend keelgezang.

    • Frans van Leeuwen