Opium-koning Khun Sa geeft zich over

RANGOON, 3 JAN. Khun Sa, tientallen jaren lang opium-koning in de 'Gouden Driehoek' in het grensgebied van Birma, Thailand en Laos, heeft zich bereid verklaard zich over te geven aan de Birmese regering, zo heeft het Birmese leger vandaag bekendgemaakt. Over zijn toekomst is nog geen beslissing genomen. In de Verenigde Staten wordt hij wegens drugshandel gezocht; Thailand heeft gezegd hem niet toe te laten.

Volgens een militaire zegsman heeft het leger Khun Sa's hoofdkwartier in Homong, 400 kilometer ten noordoosten van Rangoon nog niet bereikt. Maar voormalige medestanders zeiden dat het leger de basis van Khun Sa al heeft overgenomen zonder enig verzet te ontmoeten en dat de opium-koning daar nu onder militaire bescherming staat. “De verrader wordt nu goed beschermd door Birmese militairen nadat hij ons ertoe had bewogen zich aan hem over te geven”, aldus een officier uit Khun Sa's leger. Ook de Thaise grenspolitie bevestigde de aankomst van het Birmese leger in Homong, 30 kilometer van de grens met Thailand.

Khun Sa, de bekendste opium-handelaar uit de 'Gouden Driehoek', heeft zich altijd gepresenteerd als voorvechter voor de Shan-minderheid, een etnische groep die nauw verwant is aan de Thais. Hij zei altijd alleen opiumhandelaars die door zijn gebied trokken te laten betalen om zijn politieke strijd te kunnen financieren.

In november vertelde Khun Sa verslaggevers dat hij zich wilde terugtrekken als commandant van zijn Mong Tai (Shan staat) Leger (MTA) en zijn oude dag als kippenboer wilde slijten. Weinigen geloofden hem; volgens een Thaise functionaris zocht hij een nette uitweg voordat jongere leiders hem ten val zouden brengen. Een deel van het oorspronkelijk 10.000 man sterke MTA had zich toen al van hem afgekeerd, omdat de half-Chinese Khun Sa etnisch Chinezen zou bevoordelen en bovendien meer was geïnteresseerd in de drugshandel dan in het Shan-nationalisme. Als drugshandelaar was hij al gepasseerd door grote handelaars die het met de Birmese regering op een akkoordje hadden gegooid en hun operaties mochten voortzetten, aldus internationale anti-drugsfunctionarissen in Rangoon.

Volgens de Birmese militaire zegsman benaderden afgezanten van Khun Sa eind december regionale Birmese legercommandanten en verklaarden zich bereid tot een overgave. Maar niet zijn hele aanhang heeft met de overgave ingestemd. “Het akkoord is tussen Khun Sa en de Birmezen”, aldus de Thaise functionaris. “Maar niet noodzakelijkerwijs tussen al zijn troepen en de Birmezen.” Shan-nationalisten die zich eerder van het MTA hadden afgekeerd, zeiden hun onafhankelijkheidsstrijd te zullen voortzetten. “Khun Sa heeft ons in de rug aangevallen, maar wij blijven vechten”, aldus een voormalige MTA-generaal. (Reuter, AP)